najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izrael optužuje „Fejsbuk” za sabotažu rada policije

Na dugačku listu neprijatelja „Fejsbuka” upisao se i Izrael. Ministar bezbednosti te zemlje optužio je najmnogoljudniju društvenu mrežu da ne čini dovoljno da spreči objavljivanje antiizraelskih sadržaja i da sabotira rad policije te zemlje.

Ovaj član izraelske vlade smatra Marka Zakerberga, osnivača „Fejsbuka”, odgovornim za politiku popularnog sajta i poziva sunarodnike da gde god mogu vrše (onlajn) pritisak na Zakerberga da kontroliše mrežu koja mu donosi milijarde dolara zarade. Izraelski ministar je čak kazao da je „Fejsbuk” postao čudovište, a njegove izjave reakcija su na niz palestinskih uličnih napada za koje Izrael smatra da su podstaknuti objavama na društvenim mrežama.

Američka kompanija nije direktno odgovorila na ove optužbe, ali se oglasila, rekavši da blisko sarađuje sa izraelskom vladom u uklanjanju uvredljivog sadržaja. Kompanija podseća da su jasni njihovi standardi o tome šta je dozvoljeno objavljivati. Prema poslednjem izveštaju, „Fejsbuk” je u drugoj polovini prošle godine blokirao 236 objava za koje je procenio da krše izraelske zakone ili negiraju holokaust.

Izraelska vlada ranije je najavila da radi na donošenju zakona kojim bi „Fejsbuku”, „Jutjubu”, „Tviteru” i drugim društvenim mrežama mogli da narede brisanje sadržaja za koje smatraju da podstiču terorizam.

Nakon terorističkih napada u Evropi i Americi, društvene mreže i internet kompanije našle su se pod pritiskom da strože kažnjavaju govor mržnje i propagiranje terorizma. I dok države u tome vide legitiman način borbe protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa, borci za građanske slobode zabrinuti su zbog tako velikih ovlašćenja datih privatnim kompanijama.

(A. M, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike