najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izraelci prodali Kinezima kontroverznu aplikaciju za poruke

Izraelska startap kompanija prodala je svoju kontroverznu aplikaciju za slanje poruka i muzičku radio aplikaciju kineskom konzorcijumu za 32 miliona dolara, javljaju danas izraelski mediji.

Aplikacija Blajndspot (Blindspot app) omogućuje korisnicima da šalju anonimne poruke, fotografije i video-snimke svojim kontaktima, a primalac neće moći da im udje u trag.

Ova aplikacija je pokrenuta u decembru prošle godine i već je skinuta više od dva miliona puta, ali se kritikuje kao platforma za anonimno maltretiranje.

Izraelska Grupa Šelanu (Shellanoo Group) ju je nazvala “ćaknutom aplikacijom za slanje poruka koje pruža mogućnost ljudima da kažu šta stvarno misle”.

Tim Blanjdspota ostaće u Izraelu tokom naredne godine, a onda će se premestiti u Aziju.

U Šelano grupu su delom investirale muzičke zvezde Will.I.AM i Niki Minaž i ruski jevrejski milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič.

Kineski konzorcijum koji je kupio Blajndspot uključuje hongkonške investicione firme Vuhan kapital (Wuhan Capital Ltd),Tianjin gejms (Tianjin Games) i grupu investitora koje predvodi Vilijam Ding, osnivač kineskog internet giganta Netease.

“Ako bismo mogli da kopiramo strast koju je Blajndspot izazvao u Izraelu to će se pokazati kao impresivna investicija za nas”, rekao je portparol Vuhan kapitala za Hafington post (Huffington Post).

Uprkos uspehu, aplikacija se pokazala izuzetno kontroverznom uz optužbe za maltretiranje i uznemiravanje.

Aplikacija radi kao ostali kanali na društvenim mrežama poput Whatsapp-a, odnosno korisnici mogu da četuju, šalju fotografije i video-snimke ali identitet onoga ko ih šalje je anoniman.

Izraelski političari su pozvali da se zabrani, a poslanica izraelske partije centra Kulanu Meirav Ben-Ari pisala je rukovodiocima Epla i Gugla u Izraelu ubrzo nakon što je pokrenuta.

“Želim da izrazim protivljenje reklamiranju te aplikacije i brinem se kako će je tinejdžeri i deca upotrebiti. Čini mi se da će ta aplikacija omogućiti potpuno nov način za vredjanje ljudi. Mi i tako imamo toliko mnogo klevetanja, vredjanja, uznemiravanja i sramoćenja na vebu i to sa ljudima koji mogu da identifikuju jedan drugog. Zašto dodavati tome?”, napisala je Ben-Ari.

Nakon toga se sastao odbor Kneseta (izraelskog parlamenta) i oštro kritikovao aplikaciju.

Pokretanje Blajndspota praćeno je kampanjom koja je označena kao najveća u novijoj istoriji Izraela.

Reklame na kojima je smajli sa povezom preko jednog oka mogle su se videti na bilbordima širom Tel Aviva i duž glavnih autoputeva.

U julu je jedan drugi kineski konzorcijum kupio Plejtiku (Playtika) izraelsku kompaniju olajn igara za 4,4 milijarde dolara u kešu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike