najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Japanci prave najbrži kompjuter na svetu

Japan je decenijama jedan od svetskih lidera u tehnološkim inovacijama, a tu poziciju učvrstiće i ukoliko se ostvare namere tamošnjih naučnika da naprave najbrži kompjuter na svetu.

Superkompjuter bi služio za istraživanja koja bi omogućila dalji razvoj i unapređenje medicinske dijagnostike, automobila bez vozača, robotike… Država će u ovaj projekat uložiti oko 170 miliona evra da bi povratila prednost u mnogim poljima elektronike koju im je prethodnih godina ugrozila konkurencija iz Kine i Južne Koreje.

Očekuje se da će već sledeće godine inženjeri stvoriti mašinu sposobnu da napravi 130 miliona milijardi (130 kvadriliona, odnosno, u naučnom žargonu 130 petaflopa) radnji u sekundi, preneo je Rojters.

Time bi ta super mašina bila brža od trenutno najbržeg svetskog računara, napravljenog u Kini, koji dostiže brzinu od 93 kvadriliona operacija u sekundi. Ta mašina koristi se, između ostalog, za što preciznije vremenske prognoze, istraživanja u farmaciji, industrijskom dizajnu.

Cilj japanskih stručnjaka jeste da pomoću ultrabrzih računarskih radnji unaprede veštačku inteligenciju, podražavanjem nervnih puteva u mozgu, i primene ta dostignuća u procesu automatizacije u fabrikama ili za unapređenje samovozećih automobila. Ovaj kompjuter mogle bi da koriste i japanske korporacije koje sada takve usluge plaćaju „Guglu” i „Majkrosoftu”, navodi se u izveštajima.

Najbrži kompjuter u zemlji izlazećeg sunca do sada napravila je kompanija „Fudžicu” i njegova brzina je 13,6 petaflopa.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike