U trendu

Jasenovac na Internetu

Američki memorijalni muzej holokausta je svojim web stranicama 14. novembra pridodao novi deo, posvećen ustaškim zločinima u logoru Jasenovac. Obimna građa, prema rečima autora, neprekidno se dopunjuje, ali je njeno dalje kompletiranje „znatno otežano zbog političkih i etničkih tenzija, kao i nedavnih ratova u kojima je nestalo mnogo arhivskog materijala“.

Ovaj deo sajta je „posvećen Srbima, Jevrejima, Romima i Muslimanima (Bošnjacima), žrtvama ustaškog režima, kao i Hrvatima koje je taj režim progonio“. Stranice se ne bave samo logorom Jasenovac i zločinima počinjenim u njemu, već uopšte svim zločinima koji su počinjeni u vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske u ostalim logorima na njenoj teritoriji, kao i temama poput saradnje sa Nemačkom ili progona stanovništva.

Koristeći eksponate iz kolekcije Memorijalnog područja Jasenovca, filmove, fotografije i usmena svedočenja, autori sajta navode i broj žrtava u Jasenovcu i čitavoj NDH, posebno za Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate, brojeve koji su još uvek predmet sporenja, i za koje mnogi istoričari tvrde da su umanjeni, naročito kada je reč o srpskim žrtvama. Stranice su dostupne na engleskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

Korisna adresa:

  • www.ushmm.org/museum/exhibit/online/jasenovac

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.