U trendu

Kafa koristi pušačima

Poznato je da su kafa i duvan štetni po zdravlje i o tome svedoče brojna istraživanja i statistike. Ali, do sada nije bilo poznato da bi kafa možda mogla da pomogne pušačima u očuvanju zdravlja. Ispitivanje sprovedeno u Španiji, a koje je trajalo čitavih 10 godina, donosi zanimljive podatke na tu temu. Španski naučnici su se bavili problemom raka bešike, prativši stanje i razvoj bolesti kod 1.500 pacijenata u bolnicama širom ove zemlje.

Došlo se do zaključka da pušači 7 puta češće poboljevaju od nepušača, ali i do interesantnih rezultata koji govore da oni ljubitelji duvana koji uživaju i u kafi dobijaju rak bešike „samo“ tri puta češće od onih koji vode zdrav život. Zaključak: kafa na neki, još uvek nepoznat način, smanjuje rizik od pojave ove bolesti i smanjuje dejstvo toksina koji se u organizam unose pušenjem.

Od ove bolesti godišnje u Evropi i SAD oboli više od 100.000 ljudi. Kao i kod većine oblika raka, ako se bolest otkrije i tretira u ranoj fazi, šanse u pogledu izlečenja su veoma velike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.