Kako pomeriti planetu Zemlju?

Da li je moguće pomeriti našu planetu iz sadašnje orbite? Prema tvrdnji dvojice astronoma iz SAD to je izvodivo. Reč je o Don-u Korycansky-u sa Kalifornijskog univerziteta i Gregory-ju Laughlin-u iz NASA-e.

S obzirom na to da će Sunce postajati sve sjajnije i sve jače grejati, život na Zemlji će u jednom trenutku potpuno da nestane. To neće da se desi tako brzo – prema proračunima ovih naučnika, katastrofa će nastupiti za oko 3 milijarde godina, kada Sunčev sjaj postane 40% jači.

Pomenuti astronomi vide rešenje u menjanju Zemljine orbite, kojim bi negativni efekti mogli da budu poptuno neutralisani. Ali kako to izvesti? „Recept“ je jednostavan: jedan asteorid prečnika 100 km koji bi prošao dovoljno blizu naše planete i preneo joj deo svoje energije kretanja.

Američki astronomi tvrde da bi sa razvojem tehnologije u budućnosti moglo da bude moguće usmeriti asteroid na putanju dovoljno blisku Zemlji, a da bi takvi prolasci trebali da se dešavaju svakih 6.000 godina kako se efekti pojačanog zračenja Sunca ne bi uopšte osetili. U suprotnom, efekat staklene bašte vodi uništenju života, a naša planeta postaje za oko 3 milijarde godina slična sadašnjoj Veneri.

Naravno, pomeranje Zemlje bi izazvalo i promene u orbitama ostalih planeta u Sunčevom sistemu, što otvara jednu novu temu – danas beživotne planete bi na novoj putanji mogle da postanu pogodne za naseljavanje i razvoj života.

Zamislite ovakvu budućnost: ljudi po svom nahođenju i potrebama razmeštaju planete, sprečavajući katastrofe usled zagrevanja i pretvaraju beživotne pustinje u oaze bujne vegetacije!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.