najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kanarska ostrva izabrana kao alternativno mesto za ogroman teleskop

Neprofitna organizacija koja želi da postavi ogroman teleskop na vrh planine na Havajima izabrala je Kanarska ostrva kao alternativnu lokaciju u slučaju da ne može biti napravljen na planini koju mnogi starosedeoci Havaja smatraju svetom.

Zvaničnici TMT-a (Thirty Meter Telescope – Teleskop od trideset metara) saopštili su danas da će planina na španskim ostrvima zapadno od Afrike biti prva alternativa.

Upravni odbor Medjunarodne opservatorije TNT sastao se prošle nedelje da razmotri napredak projekta na Havajima, posle čega je odlučno da će u slučaju da teleskop ne može da se postavi na planinu Mauna Kea, biti postavljen na ostrvu Palma.

Projekt je na Havajima obustavljen je posle snažnog protesta starosedeoca Havaja i drugih grupa koje izmedju ostalog navode da je Mauna Kea sveta planina. Vrhovni sud Havaja je prošle godine povukao dozvolu za gradnju teleskopa, a nova saslušanja o tom slučaju se održavaju do 20 oktobra.

Zvaničnici Medjunarodne opservatorije TNT su ranije ove godine odlučili da razmotre druge lokacije za projekat vredan 1,4 milijarde dolara. Takodje su razmatrane visoke planine u Čileu, Indiji, Kini i Meksiku.

Mauna Kea je izabrana zato što je njen vrh na preko 4.200 metara iznad nivoa oblaka i omogućava čisto nebo skoro 300 dana u godini. Lokacija na Palmi je na visini od 2.396 metara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike