Kazaću te mami!

Jay Van Vreeland, SAD, je medicinski tehničar koji radi u Hitnoj pomoći. Naravno, na svom poslu se nagledao mnogih nesreća, udesa i povreda. Često su u pitanju bili tinejdžeri, novopečeni vozači, koji su, svojom nepažnjom i nepoštovanjem propisa, doživljavali udese. Jay Van je razmišljao o tom problemu i došao na ideju kako da pokuša da smanji broj takvih nesreća i pomogne roditeljima da imaju malo bolji uvid u to kako njihova deca voze.

Tako je medicinski tehničar iz Viskonsina i pokrenuo sajt na adresi Tell-my-mom.com iliti u slobodnom vremenu „Kazaću te mami“. Svi vozači koji primete nepažljivog tinejdžera na putu, mogu njegovo nepoštovanje propisa da prijave ovom sajtu, a vlasnik će da upozorenje prosledi roditeljima. Godišnja članarina za roditelje iznosi 50 dolara, a uz ovu sumu dobijaju i specijalnu nalepnicu koju će postaviti na svoj automobil. Na njoj se nalaze podaci o sajtu i poziv da se nepažljivi tinejdžer „otkuca“ roditeljima.

Jay Van Vreeland se nada da će, na ovaj način, broj saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju tinejdžeri biti smanjen i da će biti spašeni neki od 5.800 života. Toliko mladih vozača godišnje strada na američkim drumovima. Jedna slična inicijativa, koja se odnosila na vozače kamiona, smanjila je za 20% broj nesreća i prekršaja u saobraćaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.