U trendu

Kina gradi teleskope za otkrivanje svemirskog otpada

Kina je započela izgradnju novog niza teleskopa koji će se uglavnom koristiti za otkrivanje svemirskog otpada u srednjim i visokim orbitama, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

To je, navodi CMG, prvi put da neka zemlja ili organizacija pravi teleskope isključivo u te svrhe.

Projekat pod nazivom MASTA razvila je Opservatorija ljubičasta planina Kineske akademije nauka. Projekat bi trebalo da bude završen do 2023. godine.

Izgradnja se sprovodi u gradu Lenghu u provinciji Ćinghai na severozapadu Kine, gde je prosečna nadmorska visina 3.800 metara. Mesto je odabrano zbog čistog noćnog neba u tom delu zemlje.

„Niz teleskopa će moći da otkrije sitne svemirske ostatke i da odredi njihovu orbitu, pružajući tako rana upozorenja i omogućavajući izbegavanje sudara krhotina koje ugrožavaju bezbednost svemirskih letelica“, rekao je istraživač u Opservatoriji ljubičasta planina Lei Čengming.

Grad Lenghu, ukupne površine 17.800 kvadratnih kilometara, nalazi se na 944 kilometra udaljenosti od Sininga, glavnog grada provincije Ćinghai.

Vedre noći u ovom gradu ispunjavaju uslove za mesto opservatorije svetske klase. Očekuje se da će Lenghu postati najveća baza za astronomsko posmatranje u Kini i centar za astronomska istraživanja svetske klase, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.