U trendu

Kina podstiče primenu tehnologije veštačke inteligencije u realnoj ekonomiji

U logističkom centru koji pripada jednoj zdravstvenoj grupi u Kini, autonomni mobilni roboti iznose police i kontejnere iz skladišta, što je zadatak koji je ranije zahtevao da radnici naprave po više od 30.000 koraka svakog dana.

Roboti sa veštačkom inteligencijom (AI), koje je razvila kineska AI kompanija Megvii, pomogli su ovom logističkom centru da smanji poteškoće i troškove rada, poboljša efikasnost rada i promoviše transformaciju iz automatizacije u inteligenciju.

Čangša, glavni grad centralne kineske provincije Hunan, bio je probni teren za nekoliko kategorija pametnih vozila, uključujući autobuse bez vozača koji voze na prvoj demonstracionoj liniji pametnih autobusa na otvorenom putu u Kini, rekao je portparol Inovativnog centra za pametne tehnologije Siangđianga.

Demonstraciona linija pametnih autobusa, koju je izgradila nova oblast Siangđianga, duga je 7,8 km i ima 22 stanice u oba smera. Međutim, sedišta vozača nisu prazna, već su zauzeta „bezbednosnim osobljem“.

Gasom, kočnicama, volanom i ručicom menjača u ovim autonomnim vozilima upravljaju kompjuteri, što omogućava „vozaču“ da bolje prati događaje tokom probnih vožnji, kaže He Điančeng, jedan od bezbednosnih radnika.

„Moj glavni zadatak je da se nosim sa svim nepredvidivim situacijama na koje vozilo može naići“, rekao je on.

Nastojeći da ubrza razvoj AI aplikacija i podstakne ekonomski rast, kinesko Ministarstvo nauke i tehnologije nedavno je objavilo prvu seriju od 10 scenarija demonstracionih aplikacija AI, uključujući pametne farme, pametne fabrike i autonomnu vožnju.

„Tehnologija veštačke inteligencije mora da se kombinuje sa scenarijima primene ako se želi njena puna primena“, rekao je Ren Aiguang, zvaničnik Ministarstva industrije i informacionih tehnologija. „Prednost Kine u razvoju veštačke inteligencije leži u njenim bogatim scenarijima primene kreiranim tokom inteligentne nadogradnje realne ekonomije”.

Na Svetskoj konferenciji robota 2022. više od 500 setova inteligentnih robota je bilo raspoređeno na scenarije simulacije primene za različite industrije, uključujući najsavremenije biomimetičke robote, medicinske robote i poljoprivredne robote.

Roboti kao što su inteligentni roboti za punjenje gorivom i bioničke pliskavice bez peraja zasnovane na vazduhoplovnoj tehnologiji privukli su veliku pažnju. Inteligentni roboti za dopunjavanje goriva, na primer, mogu se postaviti na benzinske stanice bez osoblja.

„Ubrzavanje inovacije scenarija ključna je pokretačka snaga za jačanje AI tehnologije i industrijskog razvoja. Scenario inovacija AI u ključnim industrijama promovisaće duboku integraciju AI i realne ekonomije i postaviti čvrstu osnovu za visokokvalitetni razvoj Kine“, rekao je Fu Đingbo, predsednik Megvija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar