U trendu

Kina pozvala na bezbednosnu saradnju oko AI

Kineska delegacija koja učestvuje na Samitu o bezbednosti veštačke inteligencije (AI) u Velikoj Britaniji pozvala je na razmenu i saradnju među zemljama na pitanjima bezbednosti veštačke inteligencije i međunarodnog upravljanja.

Vu Džaohui, potpredsednik kineske vlade za nauku i tehnologiju, govorio je na uvodnoj plenarnoj sednici Samita 1. novembra, a kineska delegacija je učestvovala u diskusijama o bezbednosti AI i drugim pitanjima, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska delegacija promovisala je kinesku Inicijativu za upravljanje globalnom veštačkom inteligencijom pokrenutu na Trećem forumu Pojas i put za međunarodnu saradnju održanom u Pekingu 18. oktobra i vodiće bilateralne razgovore sa relevantnim zemljama.

Delegacija je podvukla da Samit pruža važnu platformu za dijalog i mogućnosti za razmenu i saradnju između zemalja o pitanjima bezbednosti AI i međunarodnog upravljanja.

Kineska delegacija smatra da upravljanje AI ima uticaja na sudbinu celog čovečanstva i da je zadatak da se radi sa zemljama širom sveta.

Kineska delegacija je istakla da, dok razvijaju AI, zemlje treba aktivno da se zalažu za principe da budu orijentisane na ljude i razvijaju tu tehnologiju za dobro, jačaju upravljanje i kontrolu tehnoloških rizika i ohrabruju sve strane da sarađuju i vladaju zajedno na osnovu principa međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Pozvala je sve strane da unaprede zastupljenost zemalja u razvoju u globalnom upravljanju AI i konstantno premošćavaju jaz između obaveštajnih podataka i kapaciteta upravljanja.

U kontekstu višestrukih izazova svetskom miru i razvoju, sve zemlje treba da podrže viziju zajedničke, kooperativne i održive bezbednosti sveta, saopštila je kineska delegacija i zatražila od svih zemalja da se pridržavaju principa pridavanja jednakog značaja razvoju i bezbednosti, grade konsenzus kroz dijalog i saradnju, grade otvoren, fer i efikasan mehanizam upravljanja, i zajednički promovišu zdrav i bezbedan razvoj globalne AI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar