U trendu

Kineska otvorena svemirska stanica važan deo inicijative UN Globalni zajednički prostor

Druga grupa od troje kineskih tajkonauta, koji su poslati u svemir zbog izgradnje svemirske stanice, završila je svoju šestomesečnu misiju i vratila se bezbedno na Zemlju.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), povratkom misije 16. aprila uspešno je završena ključna faza verifikacije tehnologije kineske svemirske stanice i načinjen korak napred u realizaciji inicijative UN Globalni zajednički prostor.

Svemirski brod Šendžou-13 sa ljudskom posadom pet puta je obleteo Zemlju i vratio se na Zemlju za samo nekoliko sati. To vreme je čak kraće od nekih međugradskih poslovnih putovanja na Zemlji, a inovativni prodor tehnologije je neverovatan.

U proteklih šest meseci Šendžou-13 je uspešno obavio sve postavljene zadatke: troje tajkonauta je dva puta izašlo iz kabine, izvelo je brojne naučne i tehnološke eksperimente; kroz predavanja o svemiru komunicirali su sa domaćim i stranim učenicima i doneli mnoga jedinstvena nova svemirska iskustva u svet.

Sa potpunim uspehom misije Šendžou-13 sa ljudskom posadom, kineska svemirska stanica će ući u fazu izgradnje. Cilj je autonomna izgradnja velike svemirske stanice teške od 60 do 180 tona, koja bi za nekoliko godina mogla postati jedina svemirska stanica u orbiti.

To nije samo veliko naučno i tehnološko dostignuće Kineza, već i početak nove faze ljudske saradnje u istraživanju svemira, navodi CMG i dodaje da je ovo prvi put u istoriji da je takav projekat otvoren za sve zemlje članice UN.

Trenutno su devet projekata iz 17 zemalja i 23 entiteta postali prva grupa odabranih projekata za naučni eksperiment Kineske svemirske stanice. Simoneta Di Pipo, direktorka Kancelarije UN-a za svemirska pitanja, prokomentarisala je da je kineska otvorena svemirska stanica važan deo inicijative UN Globalni zajednički prostor i „odličan primer“.

Svemirski prostor pripada čitavom čovečanstvu. Kineska svemirska stanica, koja je otvorila svoja vrata svetu, postaće „zajednički dom za celo čovečanstvo“, svedočeći o neprestanim naporima Kine da promoviše izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u oblasti svemira, piše CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar