najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kineski go majstor nadmudrio kompjuter

Svetski šampion u igri go, jednoj od najsloženijih igara na svetu, uspeo je danas da nadmudri veštačku inteligenciju i pobedi Guglov kompjuterski program Alfago u igranju drevne kineske igre.

Južnokorejski majstor u igranju goa Ju Čang Hjuk (33) izjavio je nakon pobede da je konačno uspeo da pronadje slabost u softveru i tako pobedi mašinu, navodi agencija AP.

„Ova pobeda mi znači toliko da je ne bih menjao ni za šta na svetu“, prokomentarisao je uz osmeh svetski šampion.

Ju Čang Hjuk je naveo da veštačka inteligencija nije uspela da adekvatno reaguje na njegove neočekivane poteze, što je dokaz da mašina ne može da se nosi s iznenadjenjima.

Guglov program pobedio je južnokorejskog šampiona u igranju kompleksne igre u tri od pet predvidjenih mečeva.

Današnji poraz pokazuje da ima još prostora za unapredjivanje kompjuterskog sistema Alfago, uprkos tri izvojevane pobede. Pobednik osvaja nagradu u iznosu od milion dolara koja će biti donirana u humanitarne svrhe.

U igri go može se povući više poteza nego što postoji atoma u univerzumu, broja koji predstavlja izazov i za najmoćnije računare na svetu, saopšteno je iz kompanije Google pre početka takmičenja.

Računarski sistem kreirao je Google, odnosno njegov londonski ogranak za veštačku inteligenciju – Dip Majnd.
 
Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonačnog broja pozicija na tabli, što je predstavljalo težak izazov za izazivača u drugom uglu ringa.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predvidjali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobede šampione u gou, ali se to promenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šamiona u toj igri.

Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači s belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.

Stotine hiljada ljudi pratilo je duel čoveka i mašine na televiziji i Jutjubu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike