U trendu

Kineski naučnici razvili hemičara s veštačkom inteligencijom

Kineski istraživači predstavili su sistem veštačke inteligencije (AI) za olakšavanje hemijskih istraživanja i eksperimenata, objavio je danas časopis Čajna sajsen dejli (China Science Daily).

Sveobuhvatni AI-hemičar sistem je opremljen naučnim umom koji je sposoban da izvrši sve bitne korake potrebne za hemijsko istraživanje, tvrde istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine.

AI-hemičar realizuje automatsko prikupljanje podataka, obradu, analizu i vizuelizaciju. Dizajniran je tako da može automatski da traži i čita relevantnu literaturu iz baze podataka u oblaku i u skladu sa tim predlaže eksperimentalne planove.

AI-hemičar takođe može da kontroliše mobilnog robota u kući ili na mreži kako bi automatski izvršio kompletan eksperimentalni proces na više od 10 radnih stanica.

Eksperimentalne podatke može istovremeno analizirati kompjuterski mozak AI-hemičara, omogućavajući mu da predloži novu hipotezu za sledeću iterakciju.

Kompetencija AI-hemičara testirana je postavljanjem tri različita hemijska zadatka, navodi se u nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu Nešenel sajens rivju (National Science Review).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar