najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kineski stručnjaci presadili glavu majmunu

Tim profesora Siao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu, na severoistoku Kine, objavio je da je uspešno presadio glavu majmuna, te da bi ova vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Nakon što su uspešno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu živog majmuna na telo drugog živog majmuna.

Operacija je ocenjena kao uspešna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

“To je veliki uspeh za čovečanstvo”, ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

“Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula”, objasnio je Siao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu “zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima”, naveo je on.

Serđo Kanavero, koji u lekarskim krugovima važi za pionira, ali i za velikog čudaka, prošle je godine izazvao kontroverzu najavom da želi da presadi ljudsku glavu 2017.

On predviđa da glavu neizlečivo bolesnog čoveka presadi na telo moždano mrtvog donora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike