najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kinezi sve brojniji među tehnološkim milijarderima

Na Forbsovoj listi 100 najbogatijih u oblasti tehnologije 51 milijarder je iz SAD, a 20 njih je iz Kine.

Sve veći broj Kineza među tehnološkim milijarderima naveo je magazin Forbs na zaključak da će „sledeća tehnološka revolucija možda doći izvan Silikonske doline“, prenosi list Čajna dejli.

Naviše mesto od Kineza na listi, objavljenoj u sredu, pripalo je Džeku Ma, osnivaču kompanije za e-trgovinu „Alibaba grup“, koji je sa procenjenim bogatstvom od 23,2 milijarde dolara zauzeo ukupno sedmo mesto.

Drugi najbogatiji Kinez u oblasti tehnologije je Poni Ma, osnivač internet kompanije „Tensent holdings“, poznatoj po servisu za instant poruke „Vi čet“ (WeChat). Njegovo bogatstvo se procenjuje na 17,9 milijardi dolara.

Lej Džun, koji teži da postane „Stiv Džobs u Kini“, „težak“ 13,4 milijarde dolara, popeo se za jedno mesto zahvaljujući velikom skoku prodaje pametnih telefona njegove kompanije „Sjaomi“.

On je prestigao Robina Lija, izvršnog direktora kompanije „Baidu“, čije su akcije pale za gotovo 20 odsto u poslednjih 12 meseci.

Među kineskim tehnološkim tajkunima je i jedna žena, izvršna direktorka firme „Lens tehnolodži“, koja proizvodi staklene zaštite za pametne telefone, tablete i laptopove. Džou Ćunfej, s bogatstvom od 7,5 milijaradi dolara, zauzela je 30. mesto na Forbsovoj listi.

Na vrhu liste je najbogatiji čovek na planeti Bil Gejts, sa 79,6 milijardi dolara. Iza njega je Leri Elison, osnivač kompanije „Orakl“, čije se bogatsvto procenjuje na 50 milijardi dolara.

Na trećem mestu je izvršni direktor „Amazona“ Džef Bezos, sa bogatstvom od 47,8 milijardi dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike