U trendu

Ko hoće Linux kuvar za džabe

U Americi je nedavno iz štampe izašla knjiga “The Linux CookBook” (“Linux kuvar”) autora Majkla Štuca. “Pa šta”, pomislićete verovatno vi, “svakodnevno izlazi na stotine kompjuterskih priručnika.” Da, ali ovaj je jedinstven po tome što se pojavljuje pod novom licencom Design Science Licence (DSL), čija je svrha da u svetu knjigâ promoviše načela poput onih koja vladaju u sferi softvera u javnom vlasništvu.

Ova knjiga sadrži preko 1.500 “recepata” za obradu tekstova, slika, grafike i zvuka, rad sa sistemskim alatima, fina podešavanja, i mnogo što-šta drugo. U štampanom obliku se pojavila kao izdanje kuće No Starch Press, a u skladu sa licencom DSL, potpun “izvorni kôd” knjige (u tekstualnom i EPS obliku) moguće je preuzeti sa matične adrese DSL-a.

Nova licenca je u svetu štampanih dokumenata isto ono što je u svetu softvera već dobro poznata licenca Copyleft – dozvoljava slobodnu distribuciju, umnožavanje, štampanje i upotrebu licenciranog dela pod uslovima definisanim licencom. Ako želite da saznate više o ovoj licenci i pročitate njen kompletan tekst, svratite na http://www.dsl.org/copyleft/dsl.txt.

Na sajtu DSL-a trenutno je raspoloživo dvadesetak naslova (knjiga i radova), koji su izdati pod ovom licencom i mogu se preuzeti potpuno besplatno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.