Koliko košta trudnoća?

Jedan od online biznisa u usponu je prodaja jajnih ćelije putem Interneta. Prema najnovijim istraživanjima, sve je više britanskih parova koji ne mogu da imaju decu, a koji se obraćaju specijalizovanim agencijama za veštačku oplodnju u SAD. U protekle tri godine, broj onih koji žele da dete dobiju na ovaj način je utrostručen.

Jedan od glavnih razloga za ovakvu pojavu jesu kruti britanski zakoni, zahvaljujući kojima ponekad mogu da prođu i tri godine pre nego se nađe pogodan donor jajne ćelije i pre nego bude obavljena veštačka oplodnja. Drugi vrlo važan razlog za roditelje je taj da zakon i nalaže da žene-davaoci moraju da ostanu anonimne u ovom procesu.

Ono što američke agencije nude britanskim parovima se sasvim razlikuje – čitav proces se obavlja veoma brzo, a roditelji mogu da se sretnu sa ženom čija će jajna ćelija biti oplođena. I ne samo to – sajtovi ovakvih organizacija sadrže i katalog donora, tako da parovi mogu da razgledaju slike žena čije se jajne ćelije prodaju, kao i da pročitaju sve bitnije podatke o njihovom poreklu, socijalnom statusu, obrazovanju.

Posle donošenja odluke sa kojom će ženom da „sarađuju“, parovi sa Ostrva putuju u SAD, najčešće u Kaliforniju, tamo prave konačan izbor i – oplodnja može da počne. Prema statistikama, oko 60% Britanki se vrati trudno sa ovakvog putovanja.

Što se tiče cena, za samu jajnu ćeliju se plaća do 5.000 dolara, a kompletan tretman, koji obuhvata oplodnju ćelije i smeštanje u matericu, košta do 20.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.