Komercijalna upotreba 5G mreže do 2020. godine

Izvršni direktor tehnike u kompaniji Telenor Srbija Kai Guldbrandsen najavio je danas da bi 2020. moglo da se očekuje primena i komercijalna upotreba mreže pete generacije “5G”.

On je danas na predstavljanju pogodnosti koje nudi ta mreža “Ubaci u petu”, kazao da se trenutno koristi “4G” mreža, i da Telenor tom mrežom pokriva sve gradove sa više od 10.000 stanovnika.

Prema njegovim rečima, uvodjenje “5G” mreže zahteva velike investicije i ona se za sada još testira, ali je u julu ove godine ona odobrena u Americi.

“Uz dalje investicije i kada se steknu svi zakonski preduslovi, mi ćemo biti spremni za novu generaciju mreže čije su mogućnosti neverovatne, odnosno za 5G mrežu koja je pouzdana i sa malim kašnjenjem prenosa podataka, a koja će omogućiti dalji razvoj pratećih industrija”, naglasio je Guldbrandsen.

On je dodao i da je dosadašnji razvoj mobilne telefonije pokazao da postoji ciklus od deset godina izmedju dve generacije mobilnih uredjaja, odnosno do sada je prosek prelaska sa jedne na drugu mrežu bio 10 godina.

“Prva 2G mreža se pojavila 1990, zatim je 2000. godine došla 3G, a 2010. se pojavila 4G mreža koja je omogućila da se sve vidi, ali je sve i promenila, tako da očekujemo da se 5G mreža pojavi 2020. i tada će sve biti povezano”, kazao je on.

Guldbrandsen je istakao i da su istraživanja pokazala da se više od 5,5 miliona novih uredjaja povezuje svakog dana na globalnu mrežu i da se očekuje da će u naredne četiri godine taj broj dostići 20,8 miliona, što će zahtevati kapacitete mreže sa mogućnošću da podrže rastući broj uredjaja koji se povezuju preko SIM kartica.

“Zato je sada vreme da se počne s razvojem 5G mreže i planiranjem budućih investicija”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, najviše očekivanja od primene nove generacije mreže postoje u industrijama kao što su automobilska, industrija energetike, e-zdravlja, proizvodnje i zabave.

Kompanija Telenor Srbija deo je Telenor grupe. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa ulaganjem od dve milijarde evra tokom deset godina poslovanja i ima više od tri miliona korisnika.

(Beta)

Ostavite komentar