najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Komisija za zaštitu podataka u Belgiji nenadležna za „Fejsbuk”

Naredba kojom je belgijska Komisija za zaštitu ličnih podataka od „Fejsbuka” zatražila da prestane da prati korisnike interneta koji posećuju stranice ove društvene mreže, a nemaju otvoren nalog na njoj, pala je u vodu. Nakon više od pola godine pravne bitke, apelacioni sud u Briselu odlučio je da Komisija za zaštitu podataka nije nadležna za „Fejsbuk”, jer se evropsko sedište američke kompanije nalazi u Irskoj.

„Belgijski sudovi nemaju međunarodnu nadležnost nad kompanijom ’Fejsbuk Irska’, gde se prikupljaju podaci o korisnicima iz Evrope”, navedeno je u obrazloženju.

Dok u firmi Marka Zakerberga pobednički dočekuju ovu odluku, šef belgijske komisije smatra da ona pokazuje kako građani te zemlje ne mogu da sačuvaju svoju privatnost kada je ugrožavaju „strani igrači”. Zbog toga će, najavio je, razmotriti ulaganje žalbe pred najvišim belgijskim sudom.

Komisija je prošlog leta pokrenula sudski spor, tvrdeći da najpopularnija društvena mreža nema pravo da pomoću takozvanih kolačića prati aktivnosti na internetu onih koji su posetili bilo koju njenu stranicu, iako na njoj nemaju nalog. Sud je presudio u korist komisije, a američkoj kompaniji određena je kazna od 250.000 evra dnevno, ukoliko ne prestane sa spornom praksom. Kazna je, ipak, urodila plodom, pa je od decembra prošle godine ukinuta upotreba kolačića za neke korisnike.

„Fejsbuk” je priznao da već pet godina koristi kolačiće, ali je tvrdio da je to standard i da njihova funkcija nije samo da prikupljaju podatke, već i da doprinesu boljoj bezbednosti korisnika.

Kolačići (cookies) su fajlovi na uređaju korisnika koji služe da sajtovi pomoću njih „zapamte” aktivnosti i postavke korisnika i da ih automatski primene prilikom njegove sledeće posete tom sajtu. Osim toga, sajtovi ih koriste da bi prikupili podatke o interesovanjima i potrebama korisnika koje prodaju oglašivačima. Iako ih koristi ogroman broj sajtova, samo malobrojni o tome obaveštavaju korisnika prilikom prve posete i pitaju za saglasnost.

(A. M, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike