Kompjuter priča kao beba

Izraelska kompanija Artificial Intelligence Enterprises je uspela da prizvede softver koji, po mnogima, predstavlja prvi pravi pomak u razvoju veštačke inteligencije.

Na polju prepoznavanja našeg govora od strane kompjutera je učinjeno već dosta, ali je pravi i najteži zadatak bio kako naterati mašinu da progovori, a da to ima smisla.

Pomenuti softver je uspeo u tome, a rečnik i način komunikacije odgovaraju 15-mesečnom detetu. Za ovu izraelsku kompaniju je sledeći važan zadatak dovesti kompjuter na nivo 5-godišnjeg deteta.

I ranije je bilo pokušaja da se problem govora reši, ali je u pitanju uvek bio softver koji nudi neka već gotova rešenja, a kompjuter, na osnovu njih, daje svoj odgovor. Često je takva konverzacija bila besmislena, a kompjuter bi se „pogubio“.

Ovoga puta su razvijeni algoritmi za učenje, tako da čovek uči kompjuter govoru, a on postepeno prihvata pravila i uči da smisleno reaguje – baš kao malo dete. Program je mali, tako da može da bude instaliran i na kućnim kompjuterima, a za dovođenje na nivo 15-mesečne bebe je potrebno 5 dana učenja. Naravno, u pitanju nije pravo učenje, već simulacija procesa, ali jeste korak ka pravim „mentalnim funkcijama“ mašina.

Ono što je zanimljivo je i to, da su zapisi razgovora sa kompjuterom obavljenim pomoću ovoga programa pokazani stručnjacima koji nisu znali o čemu se radi, i svaki od njih je tekst prepoznao kao konverzaciju sa detetom uzrasta 15 meseci.

Vođa tima koji je radio na projektu je Jason Hutchens, koji se posvetio upravo rešavanju problema konverzacije sa kompjuterom. Za sličan softver je 1996. godine i dobio nagradu Loebner, koji se dodeljuje za najbolja rešenja u oblasti koverzacije na relaciji čovek-kompjuter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.