U trendu

Komunikacioni bedž

Nije daleko dan u kome će se pomoću sićušnog bežičnog uređaja prikačenog na neki deo čovekove odeće moći da upravlja kompletnim kućnim audio, video i komunikacionim sistemom. Takav minijaturni uređaj napravila je kompanija Siemens Communications i predstavila ga na Sajmu informacionih tehnologija i telekomunikacija CeBIT 2005. Iako je uređaj još uvek u fazi testiranja, na Siemens-ovom štandu na hanoverskom sajmu posetioci su mogli da prisustvuju atraktivnoj prezentaciji nekoliko njegovih funkcija.

Minijaturni bedž komunicira sa centralnim kućnim komunikacionim serverom pomoću Bluetooth veze, bežične komunikacije ostvarene radiofrekventnim signalom i predviđene za komuniciranje na kratkim rastojanjima. Na taj način se serverom, a preko njega i svim umreženim uređajima u kući, upravlja pomoću glasovnih komandi izgovorenih u neposrednoj blizini bedža. Centralni kućni server raspolaže softverom koji prepoznaje taj govor i pretvara ga u komande upućene pojedinim uređajima u sistemu.

Bedž se aktivira jednostavnim pritiskom jednog dugmeta. Nakon toga on je spreman da primi glasovne komande i prenese ih do uređaja smeštenih u bilo kom delu kuće ili stana. Na taj način može se, na primer, aktivirati interfonski sistem i kontrolisati posetilac na ulaznim vratima. Sa udaljenosti (iz bilo kog dela kuće) vlasnik može komandovati sistemu za zaključavanje da otvori vrata i primi posetioca u kuću.

Minijaturni bedž takođe može da omogući preuzimanje telefonskih poziva i obavljanje razgovora, a može ostvariti i konekciju sa računarom radi prijema i slanja elektronske pošte. To se takođe obavlja zahvaljujući softveru za prepoznavanje govora, koji čita prispele e-mail-ove, a izgovorene poruke automatski pretvara u tekst i šalje pomoću računara. Te mogućnosti posetioci sajma mogli su da vide na delu, a i sami su mogli da glasovnom komandom upale ili ugase lampu i otvore ili zatvore vrata.

Softver koji omogućava sve to, ali i mnogo više od toga, napravilo je odeljenje kompanije Siemens iz Minhena. On je već upotrebljen u Siemens-ovom mobilnom telefonu SX1. Program funkcioniše nezavisno od toga čijim se glasom izgovaraju komande (nije neophodno da to bude vlasnikov glas). On prepoznaje oko 30.000 reči, sa mogućnošću predefinisanja određenih komandi, a može da prepoznaje čak i čitave rečenice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.