Kondom – uzrok depresije?

Rezultati najnovijeg istraživanja, sporovedenog na Univerzitetu u Njujorku, pokazuju na koji način seks i kondomi utiču na raspoloženje žena. U istraživanju su učestvovale 293 studentkinje, koje su bile podeljene u više grupa, na osnovu toga koliko često upražnjavaju seks i koliko često njihovi partneri upotrebljavaju kondome. Primećeno je da su najsrećnije bile one devojke čiji partneri uopšte ne upotrebljavaju zaštitu i koje dolaze u direktan kontakt sa spermom.

Naime, poznato je da sperma sadrži hormone testosteron i estrogen, koji utiču na raspoloženje, pa je apsorpcija kroz sluzokožu vagine verovatno uzrok boljeg raspoloženja. Praćenje raspoloženja tokom dužeg perioda pokazalo je i da je dobro raspoloženje obrnuto proporcionalno učestalosti vođenja ljubavi sa kondomom – najnezadovoljnije su bile učesnice čiji partneri ne upražnjavaju seks bez kondoma. Takođe, uočeno je da su depresivna stanja i pokušaji samoubistva najčešći u grupi koja ne upražnjava seks bez zaštite, kao i da postoji povezanost između učestalosti seksa i dobrog raspoloženja.

Naučnici su u obzir uzeli i psihološki profil svake ispitanice, kao i kvalitet veze, ali ovi činioci nisu se pokazali kao odlučujući, niti su uticali na rezultate do kojih se došlo kada je ispitivana samo povezanost između raspoloženja i upotrebe kondoma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike