U trendu

Korisnicima pametnih telefona najvažnija brzina učitavanja

Sve veći broj korisnika pametnih telefona u širokopojasnom mobilnom internetu i sve brojnije aplikacije za skidanje i postavljanje najrazličitijeg video-sadržaja, poslednjih godina, stavili su na muke stručnjake mobilnih operatera.

Pokazalo se da tehničke performanse novih 3 Ge, 4 Ge i još naprednijih generacija mreža ne zanimaju najveći broj korisnika. Jedini motiv prilikom izbora mobilnog operatera ili promene postojećeg za prosečnog korisnika jeste brzina kojom rade, tj. učinak aplikacija: da li ima prekida u video-strimingu, kojom brzinom mogu da postavljaju sadržaje na svojim nalozima na društvenim mrežama…

Jednostavnije rečeno, presudni kriterijum prilikom odabira operatera postao je lični utisak korisnika – u najkraćem bi glasio zaključak novog „Eriksonovog” redovnog istraživanja „Konzjumer lab” o navikama korisnika pametnih telefona. Sprovedeno početkom godine (februara 2016.) na 14 tržišta širom sveta, od Indije, Sjedinjenih država preko Nemačke i Brazila mereni su obrasci ponašanja čak 15.000 korisnika android i ajfon uređaja, starosti od 18 do 69 godina.

Iako je najveći procenat njih naveo da im je širokopojasni mobilni internet prednost prilikom izbora, ujedno je za 73 procenta ispitanika to upravo najveći izvor nezadovoljstva i motiv da otkaže lojalnost.

Istraživanje je pokazalo da se korisnici pametnih telefona suočavaju sa 11 i više problema na nedeljnom nivou. Zbog toga se njih 50 procenata odluči da promeni distributera mobilne mreže.

Na prvom mestu nezadovoljstva stavljaju problem video-striminga. To ne čudi jer na primer u Južnoj Koreji jedna trećina korisnika pametnih telefona uređaj koristi za gledanje video-sadržaja koji se emituje uživo.

Učesnici istraživanja iz Sjedinjenih država, njih 14 procenata, na prvo mesto na listu (ne)zadovoljstva operatorom navode (ne)mogućnost skidanja aplikacija za prenos živih video-sadržaja.

Kao zaključak u istraživanju navodi se da operatori u budućnosti moraju da pronađu mehanizme merenja očekivanja korisnika.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike