Kratka istorija video-igara (IV deo)

1993. godine prodaja i Saturn-a i N64 je u Japanu jako dobro išla, pa je čak bila hronična nestašica konzola N64 na tržištu zbog pada proizvođačkih zaliha. Sony, inače poznat po potrošačkoj elektronici, pokušao je da sklopi ugovor sa Nintendo-m radi pomoći u razvoju njihovih igračkih konzola. Ova saradnja je urodila plodom u vidu dodatnog CD modula za N64. Ali, nakon nekoliko uspešnih razvojnih projekata, Nintendo odbija dalju saradnju, te Sony-jev planer, Ken Kutaragi odlučuje da Sony treba da kreira sopstvenu igračku platformu. 1994. godine Ken Kutaragi je lansirao platformu PlayStation. Zahvaljujući odličnim kritikama, dobrim igrama i velikoj marketinškoj kampanji, PlayStation postiže ogroman uspeh, čak iako je ova konzola tehnički bila inferiornija u odnosu na Saturn i N64. Pošto je PlayStation postala konzola „broj jedan“ u svetu, Sega-i je opala prodaja, a Nintendo je nekako uspeo da očuva okrnjene pozicije.

Nakon pada prodaje, Sega je pokušala fuzionisanje sa japanskom kompanijom Bandai, ali je spajanje propalo. Sega potom obustavlja distribuciju konzole „Saturn“ svuda osim u Japanu i pompezno najavljuje razvoj nove 128-bitne konzole, nazvane Dreamcast. Kratko nakon toga, Sony takođe uspeva da razvije konzolu sledeće generacije – PlayStation 2. Te do 1999. godine, i Nintendo obelodanjuje svoj pandan, konzolu GameCube. Sony-jeva mašina je ugledala svetlost dana godinu dana kasnije, kada i softverski gigant Microsoft najavljuje uključenje u bitku, najavljujući svoju konzolu Xbox.

Danas, na japanskom tržištu imamo tri glavna igrača: Sega-u, Sony i Nintendo-a, a ovo tržište vredi milijarde dolara. Početkom ove godine Sega je objavila da prestaje proizvodnju Dreamcast-a i umesto da se koncentruje na razvoj igara za Dreamcast i druge platforme, praktično prepušta Microsoft-u svoj deo kolača.

Od skromnih početaka sa Pong-om, industrija video-igara je prešla put od čisto američke zabave do svetskog fenomena rukovođenog sa tri japanska korporativna giganta. U današnje doba, Sony i Nintendo su lideri na tržištu Japana, a ostaje nam da vidimo da li će pompezno najavljivana konzola Xbox uspeti da nađe svoje mesto u istoriji, i da li će uspeti da uzdrma Sony kao što je to pre više godina, učinio Nintendo Atari-ju u Americi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike