Kuhinja kao centar zabave

Kompletni digitalni zabavni audio i video centri preplavili su tržište. Kao što je sasvim razumljivo, oni su uglavnom namenjeni dnevnim sobama, kako bi bilo ravnopravno dostupni svim članovima porodice. Međutim, evo jednog neobičnog zabavnog centra namenjenog kuhinjama. Naziva se ICEBox, a napravila ga je kompanija Smart Home USA. Ona se upravo specijalizovala za proizvodnju takvih zabavnih centara i drugih proizvoda namenjenih takozvanim pametnim kuhinjama i kućama u kojima će se živeti u budućnosti – mikrotalasnih pećnica, digitalnih naprava za pravljenje hleba, kuvanje kafe i slično.

Novi proizvod ove kompanije – ICEBOX, unosi u kuhinju i različite elemente za zabavu. ICEBOX se proizvodi u beloj ili crnoj boji, a pruža mogućnost gledanja TV programa, slušanja FM radija, DVD/CD reprodukciju i pristup Internetu. Komuniciranje korisnika obavlja se preko ekrana (touch screen opcija), daljinskim upravljačem ili tastaturom. Od svih ovih mogućnosti korišćenje senzitivne površine ekrana je najjednostavnije i najpogodnije s obzirom na to da se u kuhinji već obavlja neki posao pa je komplikovano prekidati ga da bi se pristupilo tastaturi ili mišu. Uostalom, miševima i nije mesto u kuhinji!

Ekran ICEBOX-a može se dodirivati i digitalnom olovkom – perom, a da bi se izbeglo oštećenje i prljanje, njegova površina može se premazati zaštitnim slojem. To je zapravo ravan LCD ekran dijagonale 12,1 inča. On će omogućiti vrednim domaćicama gledanje omiljenih filmova, televizijskih emisija ili slušanje najnovijih vesti za vreme obavljanja kućnih poslova. Dobro će doći i za slušanje omiljene muzike ili, ako su „klinci“ u pitanju, za gledanje crtanih filmova koji bi se inače morali propustiti zbog doručka ili večere. Gledanju tih sadržaja doprinosi i audio sistem ovog zabavnog centra koji je solidnog kvaliteta.

U istim okolnostima, kada je potrebno, može se ostvariti i pristup Internetu, slanje elektronske pošte ili pretraživanje web stranica. Sistem sadrži odgovarajuće aplikacije za to – Outlook Express, Internet Explorer i MacroMedia Flash. Pored toga, pomoću video-kamera raspoređenih po svim kućnim prostorijama ICEBOX omogućava i neprekidno nadgledanje kućnog prostora radi njegove zaštite (video monitoring). Takođe, mnoge druge mogućnosti adekvatne pravim digitalnim zabavnim centrima namenjenim dnevnim prostorima moguće je ostvariti pomoću ovog „kuhinjskog“ sistema. Sve to zajedno košta oko 1.600 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.