najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kupovina na dugme stiže i u Evropu

Kompanija „Amazon” predstavila je prošle godine na američkom tržištu uređaj „Deš”, koji omogućava da se određeni proizvod poruči jednim pritiskom na dugme. Odsad je ova spravica nalik na privezak za ključeve na raspolaganju kupcima i u tri evropske zemlje – Austriji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, prenose tehnološki portali.

Pretplatnici „prajm” usluge moći će da kupe dugmence za oko pet evra i s njim dobijaju i kredit za kupovinu proizvoda koji poručuju, što praktično znači da je sam gedžet besplatan. Jednim uređajem može da se naruči samo jedna vrsta robe i jedan brend, na primer „kalgonit” za mašinsko pranje sudova ili „pampers” pelene. U početku će biti na raspolaganju oko 40 brendova.

Za „prajm” kupce, koji taj status plaćaju oko sto dolara godišnje (a dobijaju razne besplatne sadržaje i privilegije), roba stiže sledećeg dana na kućnu adresu bez troškova isporuke.

„Deš” dugmićima upravlja se preko vaj-faja sa „Amazonove” aplikacije da bi se odredila željena količina. Posle se do sledećeg podešavanja naručuje uvek ta količina samo jednim pritiskom dok se ne pojavi zeleno svetlo koje znači da je porudžbina primljena. Da bi se izbegla mogućnost greške, više uzastopnih slučajnih pritisaka tretiraće se kao samo jedna porudžbina.

Sledeći korak je integracija sa kućnim aparatima, o čemu će se više čuti na sajmu potrošačke elektronike IFA u Berlinu, koji traje od 2. do 7. septembra. „Amazon” je, naime, u Austriji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji pokrenuo program saradnje sa velikim proizvođačima koji mogu da programiraju uređaje da automatski poručuju potrepštine. Na primer, kada se u kutiji za prašak smanje zalihe, deterdžent će  automatski biti poručen sa „Amazona”.

Američki džin trgovine preko interneta navodi podatak da su se porudžbine putem „Deša” utrostručile za poslednja dva meseca i da u svakom minutu više od dva kupca pritisnu na šareno dugme.

(Jelena Kavaja, Politika)

https://www.youtube.com/watch?v=EHMXXOB6qPA

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike