najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Leri Pejdž radi na letećim automobilima

Jedan od osnivača Gugla (Google) Leri Pejdž pokrenuo je dva male kompanije koje rade na razvijanju malih električnih letelica – letećih automobila, piše danas Blumberg (Bloomberg).

Pejdž je radi tog projekta pokrenuo kompanije Zee.Aero i Kiti Hok (Kitty Hawk), kako se zove i mesto u kome su braća Rajt pre više od 100 godina izvela pionirski let avionom.

Pre tri godine u Silicijumskoj dolini pojavila se nova kompanija Zee.Aero koja je bila smeštena odmah pored Guglovog sedišta u mestu Mauntin Vju, što je, kako navodi Blumberg, neobično, pošto Gugl čvrsto kontroliše svu zemlju u okolini.

Jedan novinar je primetio patentni dokument koji pokazuje da Zee.Aero radi na maloj električnoj letelici koja uzleće i sleće vertikalno – letećim automobilima.

Posle toga je usledilo je mnoštvo napisa, a kompanija je negirala da je povezana s Guglom ili nekom drugom poznatom tehnološkom kompanijom. Ubrzo je medijima počela da izbegava upite medija, a zaposlenima su data uputstva kao da izbegavaju pitanja novinara.

Ispostavilo se da Zee.Aero ne pripada Guglu, već Leriju Pejdžu koji je sa Sergejom Brinom osnivao internet džina. Pejdž je od 2010. lično finansirao Zee.Aero sa zahtevom da se njegova umešanost krije od javnosti, reklo je 10 ljudi koji su upoznati s tom kompanijom.

Zee.Aero je deo Pejdžovog plana da se ubrza razvoj personalizovanog vazdušnog putovanja. Kao i osnivači Amazona i Pejpala (PayPal), Džef Bezos i Ilon Mask, Pejdž koristi lično bogatstvo za ostvarivanje dečačkih snova, navodi Blumberg.

Zee.Aero se nalazi u jednospratnoj zgradi u kojoj je Pejdž prizemlje namenio kompaniji, dok su na spratu bile njegove prostorije, ali je kasnije inžinjerima ustupio i taj prostor sa skupim slikama, zidom za penjanje, kao i prvim raketnim motorom Sejseksa (SpaceX) koji mu je poklonio Mask.

Ta kompanija zapošljava skoro 150 ljudi, a proširila je rad u aerodromskom hangaru na oko sat vremena vožnje gde se izvode probni letovi prototipova.

Pored Zee.Aera u koji je uložio više d 100 miliona dolara, Pejdž je prošle godine pokrenuo Kiti Hok nedaleko od prostorija Zee.Aera da radi na slilčnim projektima. Prema podnetim dokumentima, njen predsednik je Sebastijan Tran, koji je kum Guglovog programa samonavodećih vozila i osnivač istraživačkog odeljenja u Gugl eksu. Pejž,  Gugl i Tran su odbili da govore o Zee.Aeru ili Kiti Hoku.

Decenijama entuzijasti medju izumiteljima rade na letećim automobilima s malo rezultat osim što su razočarali investitore i ispraznilo njihove račune.

Bolji materijali, autonomni navigacioni sistemi i drugi tehnološki iskoraci su ubedili pametne, bogate i navodno ozbiljne ljude da je u nekoliko sledećih godina moguće napraviti letaće automobile koja uzleću i sleću vertikalno, navodio Blumberg.

Na sajtu Zee.Aera piše „Dizajniramo, pravimo i testiramo bolje načine da se dodje od A do B“, da traži „kreativne ljude koji mogu ostvariti nemoguće“ i da razvija „revolucionarne nove oblike transporta“ s radom u „preseku aerodinamike, napredne proizvodnje i električnog pogona“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike