najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ljajić: Pripremamo strategiju za povećanje broj IT stručnjaka

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas u Nišu da Vlada Srbije priprema Strategiju razvoja informacionih tehologija (IT) sa jasnim ciljem povećanja kadrovskih kapaciteta u tom sektoru.

“Godišnje se sada iškoluje 1.500 IT stručnjaka, a naš cilj je da taj broj podignemo na 5.000”, istakao je Ljajić na otvaranju drugog Foruma naprednih tehnologija u niškom Oficirskom domu.

On je rekao da bi ovog trenutka u Srbiji moglo da se zaposli još 15.000 IT stručnjaka.

Ljajić je podsetio da je IT sektor najprofitabilniji deo svake privrede, mnogo profitabilniji od ostalih.

“Oko 19.000 ljudi koji radi u Srbiji u tom sektoru godišnje izveze softverska rešenja vredna 450 miliona evra. Naš plan je da u narednih pet godina izvoz IT sektora povećamo na 1,5 milijardi evra”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u narednom periodu je i povezivanje naučnih i istraživačkih institucija i privrede, jer nema konkurentne privrede bez inovacija.

“Na žalost, do sada smo malo ulagali u nauku, istraživanja i inovacije. U zemljama Evropske unije prosečno ulaganje u nauku iznosi više od dva odsto bruto društvenog proizvoda, a kod nas je ispod jedan odsto”, naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi barem jedan odsto.

Ljajić je kazao da Niš ima sve potencijale da postane regionalni centar novih tehnologija i jedan od centara koji će doprineti digitalnoj transformaciji zemlje.

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković istakao je da Forum naprednih tehnologija treba da pokaže široj zajednici šta je to što se u sektoru naprednih tehnologija u Nišu radi.

“U ovom sektoru u Nišu imamo 170 firmi, a medju njima ima i inovativnih čiji su proizvodi prisutni na svetskom tržištu”, kazao je Janković.

On je rekao da smatra da je Niš izašao iz faze kada je bio zanimljiv investitorima samo zbog jeftine radne snage.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da Niš ima obrazovne, institucionalne i privredne potencijale da ponovo postane “grad elektronike”.

Forum naprednih tehnologija okupio je četrdesetak firmi i veći broj škola i fakulteta.

U okviru tog skupa Nacionalna služba za zapošljavanje sutra će organizvoati Sajam zapošljavanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike