U trendu

Majkrosoft izdao upozorenje: „Odmah ažurirajte svoj računar“

Majkrosoft je pozvao korisnike da odmah ažuriraju Windowse, nakon što je otkrivena greška u tom operativnom sistemu, piše CNN.

Problem se pojavio nakon što su istraživači kompanije za sajber-bezbednost Sangfor nenamerno objavili detaljna uputstva kako se iskorišćava PrintNightmare greška u okviru Windows Print Spooler servisa. Windows Print Spooler servis, inače, omogućuje većem broju korisnika da pristupi istom štampaču.

Stručnjaci su krajem maja objavili da su pronašli ovu grešku i obavestili Majkrosoft o njoj. Iako su odmah uklonili uputstva o tome kako iskoristiti grešku, one su objavljene i na drugim stranicama, među kojima i na GitHubu.

Majkrosoft je reagovao saopštenjem u kojem stoji da hakeri, koristeći grešku, mogu da preuzmu kontrolu nad računarom, brišu i instaliraju datoteke i dodaju nove korisničke profile s punim korisničkim pravima, što bi im dalo veliku kontrolu nad računarom i mogli bi da izazovu ozbiljnu štetu.

Majkrosoft je pozvao sve korisnike Windowsa 7 i 10 da odmah ažuriraju svoje računare putem Windows Update servisa kako bi se rešili potencijalno ozbiljnog problema. „Ažuriranja za Windows Server 2016, Windows 10 verziju 1607 i Windows Server 2012 očekuju se uskoro“, navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.