najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majkrosoftov Eksel kriv za greške u istraživanju gena

Majkrosoftov program za obradu podataka Eksel (Excel) okrivljen je za greške u naučnim tekstovima o genomici, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Istraživači navode da program za obradu tabela automatski menja imena odredjenih gena u datume, pa unos “SEPT2” (gen septin 2) menja u “septembar 2”.

Majkrosof je prvu verziju Eksela izdao još 1985. godine, a kako je saopštio, greške s preimenovanjem gena mogu se izbeći podešavanjem tog programa.

Troje istraživača iz melburnskog instituta Baker IDI, koji su skenirali 3.597 naučnih tekstova, kažu da se problemi iz Eksela mogu naći i u drugim programima za tabularne proračune. Oni navode da su pronašli 704 teksta s greškama u imenima gena koje je napravio Eksel.

Direktor Evropskog instituta za bioinformatiku Ijan Birni rekao je za BBC da ne krivi Eksel. “Mene frustriraju istraživači koji se oslanjaju na Ekselove tabele za kliničke testove”, rekao je on.

Birni je dodao da je naučna zajednici više od 10 godina svesna problema s preimenovanjem u Ekselu i ocenio da taj program treba koristiti samo za manje važne naučne analize.

U studiji australijskih instituta se navodi da je problem s preimenovanjem prvi put uočen 2004. ali da se tada “povećao po godišnjoj stopi od 15 odsto” u proteklih pet godina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike