Manje igranja pod Linux-om

Vesti koje svedoče o tome da je sudbina Linux-a i njegovih mnogobrojnih distribucija kao platforme za stone konfiguracije zapečaćena, sve je više i u poslednje vreme prosto sustižu jedna drugu.

Prema najnovijim informacijama, najveći proizvođač igrica za Linux – kompanija Loki Entertainment Software – otišla je pod stečaj. Ova kompanija nije uspela da opstane ni tri godine na tržištu. U trenutku proglašenja bankrota, celokupna imovina joj je iznosila manje od 50.000 dolara, dok su dugovi milionskog reda veličine (nije naveden tačan iznos, ali je saopšteno da se ukupna dugovanja kreću u rasponu od milion do 10 miliona dolara). Kako Loki najveća dugovanja ima prema kompanijama Activision i Prolix, najlogičnije je očekivati da će ga preuzeti jedna od njih.

Kompanija Loki je popularnost stekla prenoseći najtraženije Windows igre na Linux, uključujući tu Tribes 2, Heroes of Might and Magic 3, Unreal Tournament, Alpha Centauri Planetary Pack, Quake III Arena i Simcity 3000 Unlimited.

Vesti o bankrotu objavljene su na web sajtu LinuxPorts (za izvornu vest, kliknite ovde), dok na zvaničnoj prezentaciji kompanije Loki nema nikakvih informacija o ovome, premda je zahtev za stečaj podnet još početkom avgusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.