najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Meso iz epruvete – biće jeftinije i ukusnije a životinje se neće ubijati

Veštačko meso je budućnost čovečanstva – ljudi će uskoro jesti slaninu koja ne potiče od svinjskog mesa, navode naučni portali.

Pre par godina naučnici su proizveli goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cena, zbog troškova pravljenja, iznosila više od 300.000 dolara. Cena veštačkog hamburgera od tada je drastično pala, ali su cene veštačkog mesa i dalje nezamislivo skupe.

Rad na takozvanom „sintetičkom mesu“ mukotrpan je i težak. Ukus, miris, mogućnosti pripreme i zdravstvena ispravnost su posebno zahtevne kategorije pri izradi veštačkog mesa. Prema nekim procenama, prve varijante mlevenog veštačkog mesa pojaviće se na tržištu u narednih pet do deset godina i koštati mnogo više od običnog mesa.

Naučnici veruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja. Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku trebalo bi da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.

Naučnici ističu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa. Stručnjaci su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja i pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namenjene različitim načinima pripreme. Otkriven je i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa.

Umesto njega, naučnici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu. Pre godinu dana, minijaturna veštačka mesna „ćufta“ koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vreme prolazi, to meso biće sve jeftinije.

Sve je počelo sa veštačkom govedinom, a sada je na redu i svinjetina, navode naučni portali.

Pol Mozdiak, stručnjak za uzgoj ćelija na Univerzitetu Severna Karolina veruje da bi ptičije meso moglo biti jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa. Ovakvo uzgojeno meso moglo bi da bude zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je verovatnoća da će se ovakvo meso lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama, prenosi Klix.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike