U trendu

Microsoft u svetu mobilnih telefona

Na tržištu mobilnih telefona sve ozbiljniji učesnik je i kompanija Microsoft, koja svoju delatnost pokušava da proširi i na oblast telekomunikacija. Iako je konkurencija ogromna a tržište, makar u razvijenom delu sveta, prezasićeno, američka kompanija ima velike ambicije, koje pokušava da ostvari proizvodnjom sopstvenih modela i razvojem operativnog sistema za mobilne telefone.

Pocket PC 2002 je naziv operativnog sistema koji predstavlja standard za džepne računare. Ti uređaji u poslednje vreme sve češće služe i telefoniranju, objedinjujući mogućnosti kompjutera, mobilnih telefona i različitih drugih uređaja. Na taj način Microsoft je posredno ušao na tržište mobilnih telefona, pa se pojavila i ideja o verziji operativnog sistema Windows koja bi bila napravljena specijalno za mobilne telefone. Godine 2002. predstavljen je operativni sistem Smartphone 2002, koji svoju primenu sve češće pronalazi kod tzv. pametnih telefona.

Ovaj operativni sistem iskoristile su kompanije Sendo, Samsung i Motorola, pa je izgledalo da operativni sistem kompanije iz Redmonda grabi krupnim koracima napred. Ipak, najnovije vesti pokazuju da su na pomolu neki novi savezi i partnerstva, u kojima bi Microsoft mogao da ostane kratkih rukava.

Kompanija Sendo je pomenuti operativni sistem ugradila u model Z100, koji je javnosti predstavljen 2002. godine u Hanoveru. Očekivani početak prodaje ovog modela ipak će izostati, jer je Sendo tužio Microsoft zbog kršenja prava na intelektualnu svojinu. Naime, američki partner je, prema navodima tužbe, podatke koje je dobio od britanskog partnera prosledio i drugim proizvođačima mobilnih telefona. Sukob na liniji Bermingem-Redmond započeo je kada je Microsoft odbio da kompaniji Sendo otkrije izvorni kod nekih aplikacija predviđenih da budu deo telefona, pa je to izazvalo probleme u razvoju ovog modela.

Kompanija Motorola, koja je razmatrala mogućnost ugradnje operativnog sistema Smartphone u model A760, ipak se na kraju odlučila za operativni sistem Linux. Taman kada se činilo da je Microsoft ispao iz igre, Motorola je objavila vest da će naredni uređaj iz serije pametnih telefona pokretati upravo Windows za mobilne telefone. Na taj način Motorola će svojom serijom pametnih telefona pokriti tri od ukupno četiri trenutno aktuelna operativna sistema – Symbian, Linux i Smartphone.

Tokom 2002. godine Microsoft je odlučio i da sam proizvede mobilni telefon sa svojim operativnim sistemom i započne prodaju u saradnji s nekim od velikih svetskih operatera. Telefon je izrađen u Tajvanu, a sporazum je postignut s britanskim operaterom, po kome je model i dobio ime – Orange SPV. Microsoft ovih dana najavljuje i svoj drugi telefon, koji će se takođe proizvoditi u tajvanskim fabrikama, a zvaće se Beethoven. Za razliku od prethodnog modela, ovaj telefon će biti preklopni, s tastaturom u donjem i ekranom u gornjem delu. Iako se o telefonu ne zna mnogo, verovatno će biti još impresivniji od modela Orange, koji i sam nudi korisnicima zaista mnogo po vrlo povoljnoj ceni.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike