najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mini procesor koji koristi svetlost za prenos podataka

Naučnici sa Univerziteta Kolorado u Bolderu izgradili su energetski efikasan dvojezgarni mikročip koji se u radu oslanja na svetlosne zrake, prenosi agencija TeleTrader News.

Projekat je organizovan u saradnji sa Univerzitetom Kalifornija u Berkliju i Masačusetskim tehnološkim institutom.

Elektronsko-fotonski uredjaj veličine tri sa šest milimetara koristi talasnu dužinu infracrvene svetlosti od ispod jednog mikrona i ima širinu opsega od 300 gigabajta u sekundi, ekvivalentnu od deset do pedeset puta većoj gustini nego kod komercijalnih integrisanih kola, objavio je danas univerzitet.

“Integrisana kola zasnovana na svetlosti mogla bi da dovedu do radikalnih promena u arhitekturi mrežnih i računarskih čipova, s primenom u oblastima od smartfona preko superkompjutera do velikih data centara, gde su računarski arhitekti već počeli da rade na tom polju, u očekivanju da se pojavi ova tehnologija”, izjavio je asistent na Berkliju Miloš Popović.

Projekat je razvijen u saradnji s timom kojeg predvodi Radživ Ram, profesor elektrotehnike na Univerzitetu u Masačusetsu. Otkrića iz procesa razvoja tog čipa, koji ima 850 optičkih komponenti i 70 miliona tranzistora, doveli su do osnivanja dve startap kompanije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike