U trendu

Miš dobijen iz matične ćelije odrasle jedinke

Eksperiment kineskih naučnika pokazao je da se matične ćelije mogu dobiti i iz ćelija odrasle jedinke, a ne samo iz ćelija embriona, kao što se to dosad smatralo. Kineski naučnici klonirali su miševe iz ćelija kože odraslog miša, i to tako što su ćelije reprogramirane da se pretvore u ćelije s više mogućnosti upotrebe, slično ćelijama embriona. Ovaj uspeh kineskih naučnika je izuzetno važan korak u istraživanju matičnih ćelija i mogućnosti reprodukcije.
Ovi rezultati su prvi dokaz da je moguće da se tkivo, odnosno ćelije odrasle jedinke, razvije u čitav niz različitih vrsta ćelija, što je veoma slično matičnim ćelijama embriona. Kad bi se ova tehnika primenila na ljude, mogla bi se dobiti neograničena zaliha matičnih ćelija neke osobe, pa bi se tako mogle lečiti teške bolesti, kao što su Parkinsonova, paraliza, dijabetes i slične. Prvi miš koji je došao na svet u kineskoj laboratoriji, a "začet" je ovom metodom, zove se Sićušni ili Xiao Xiao, na mandarinskom.
Korak napred u ovakvom postupku je činjenica da se matične ćelije ne moraju dobiti iz matičnih ćelija embriona, nego i iz ćelija odrasle jedinke. To će biti odgovor na etičke prigovore onih koji se bune protiv istraživanja matičnih ćelija, a moglo bi da reši i nedostatak ljudskih jajašaca i embriona za proizvodnju matičnih ćelija.
Ćelije koje su upotrebljene u ovom istraživanju ranije su pokazale sposobnost pretvaranja u različite ćelije, poput krvnih, ćelija kože i mišića. Ali, poslednji test je pokazao da se mogu pretvoriti i u živo biće. Ovim eksperimentom svetlost dana ugledalo ukupno 27 miševa, a oni su od završetka eksperimenta na svet doneli ukupno oko 200 potomaka, koji su se zatim dalje razmnožavali. Kod većine miševa nije bilo nikakvih zdravstvenih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.