U trendu

Mobilna telefonija i Internet

Kompjuterski podaci i komunikacije glasom sve se više prepliću težeći ka potpunoj intergaciji. Najveća imena u svetu telekomunikacija već su se okupila oko tog projekta. Ericsson (proizvođač telekomunikacione opreme) i Microsoft su osnovali zajedničku firmu koja će proizvoditi uređaje za brz pristup Internetu. Microsoft je ustupio Ericssonu svoj Wireless Aplication Protocol (WAP) format, koji omogućava da se Internet sadržaj pojavi na ekranu mobilnog telefona.

Prvi takav mobilni telefon sa Microsoft-ovim Microbrowser-om pojaviće se početkom 2001. godine. Ericsson je već predstavio određene dodatke za bežični pristup Internetu, dodatne ketridže za digitalnu muziku, FM radio, priključenje tastature. Najavio je mogućnost realizacije MP3 plejera, GPS pozicionera ili elektronske knjige. MP3 dodatak će imati memoriju od 32MB a tastaturu telefona će koristiti kao funkcijske tastere. Na njega će moći da bude priključena i mini tastatura.

Do kraja ove godine Ericsson će predstaviti i nove ponude za elektronsku poštu. Koristiće Microsoft-ov Mobile Explorer, čitač Interneta koji se može koristiti za različite operativne sisteme.

Paralelno sa ovim razvojem i drugi proizvođači mobilnih telefona su se uključili u borbu oko standardizovanja novog komunikacionog protokola. Microsoft-ov protivnik na polju operativnih sistema za ručne računare Palm Computing udružio se sa najvećim proizvođačem mobilnih telefona Nokiom. Takođe, i Psion je osmislio sopstveni projekat „Symbian“ novih mobilnih telefona sa Internet pristupom.

Za priključivanje mobilnih telefona na Internet potrebno je instalirati specijalne polazne stanice (portale), koje bi trebalo da obezbede provajderi. Na njima će se nalaziti sajtovi sa podrškom za WAP. Direktno uključenje ne može se ostvariti bez standardizacije Web stranice. Osim toga, treba rešiti i problem brzine prenosa podataka, što bi trebalo da bude rešeno u naredne 2 godine prelaskom na terminale od 2MV.

Sve ovo ukazuje na izuzetan tempo razvoja WAP tehnologije diktiran trendom porasta broja korisnika (80%). Po proceni stručnjaka iz Ericssona u 2003. god. on će dovesti do cifre od 500 miliona korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar