Mobilni telefon kao ključ

Mobilni telefoni koji imaju mogućnost pristupa Internetu (i-mode) i ugrađenu memorijsku karticu FeliCa moći će da se koriste za još jedan praktičan i zanimljiv zadatak – otključavanje i zaključavanje vrata. Ovu uslugu realizovale su japanske kompanije KESAKA System, Connect Technologies, Itochu Techno-Science i NTT DoCoMo Kyushu. Zajedno su osmislile tzv. kesaka uslugu, koja se zasad primenjuje u japanskom gradu Fukuoki.

FeliCa kartica već se koristi u Japanu kao platna i identifikaciona kartica, a komuniciranje se obavlja bežičnim putem. Da bi se ostvarila „kesaka“ usluga, mobilni telefon se jednostavno približi vratima u koja je takođe ugrađen odgovarajući čip sa elementima za komuniciranje i procesorom. Vrata se automatski zaključavaju ili otključavaju (po želji korisnika).

Ekskluzivno pravo otključavanja i zaključavanja vrata stana ili kancelarije nije jedina prednost ovog sistema. Vlasnik stana i mobilnog telefona sa ovom uslugom može u bilo koje vreme da proveri sa svog telefona jesu li njegova vrata zaključana ili ne.

Mora se priznati da je to idealna usluga za zaboravne, ali i odlična mogućnost provere šta se dešava u odsustvu vlasnika. Ugrađen procesor na čipu (na vratima stana) memoriše sve podatke o otključavanju i zaključavanju, tako da vlasnik može dobiti kompletnu sliku o događanjima u njegovom odsustvu. Još je zanimljivija mogućnost obaveštavanja vlasnika elektronskom poštom u slučaju neovlašćenog pristupa.

Podrazumeva se, međutim, da i veći broj ljudi (članova porodice) može imati istu mogućnost pristupa. U tom slučaju formiraju se „duplikati ključa“. Svako od članova porodice dobija svoj identifikacioni kod. Uređaj na vratima stana napaja se električnom energijom iz mreže, ali je predviđena i mogućnost nestanka struje. U tom slučaju aktivira se baterija (ugrađena u uređaj). Ona omogućava otvaranje i zatvaranje vrata oko 200 puta.

Ova usluga obavlja se iz kontrolnog centra provajdera (NTT DoCoMo) i ima svoju cenu. Mesečno košta oko 3,36 dolara, a za čitavu godinu 25,2 dolara. „Duplikat ključa“ košta dodatnih 2,5 dolara po ključu. Neprekidno nadgledanje 24 časa i obaveštavanje košta 8,4 dolara mesečno, a promena mobilnog telefona (ili drugog handset uređaja) 2,5 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.