Mobilni vibrira kada je riba na udici

Internet je već odavno stigao na mobilne telefone. Najave i prvi prototipovi mobilnih telefona treće generacije (3G) obećavaju i multimedijalne sadržaje, ali je pitanje koliko će vremena proteći dok sve to ne bude zaista ostvareno i komercijalno dostupno. Trenutno je maksimalan transfer podataka na 3G prototipovima 64 Kbps, što je 6 puta brže od telefona druge generacije (2G), ali je ipak daleko od cilja koji je postavljen – 384 Kbps.

WAP tehnologija je prisutna na evropskom tržištu, ali nije zaživela na način na koji je to uspelo japanskim telefonima druge generacije, a pogotovo „i-mode“ servisu kompanije NTT Docomo. U pitanju su posebni mobilni telefoni sa ekranima veličine vizit-karte, koji imaju pristup i-mode sajtovima i koji su svakim danom sve savršeniji. Ovaj servis je u Japanu neverovatno popularan i za 22 meseca postojanja je uspeo da privuče 16,8 miliona korisnika. Fascinantna je i dnevna stopa rasta od 40.000 do 50.000 novih korisnika!

Činjenica je da je bežični Internet u većoj meri zaživeo u „zemlji izlazećeg Sunca“, no što je to slučaj sa Zapadnom Evropom i SAD. Logično je i da japanska tehnologija na ovom polju mnogo brže napreduje, tako se telefoni treće generacije očekuju na njihovom tržištu već polovinom 2001. godine. Na osnovu svih pobrojanih činilaca, procenjuje se da su u ovoj oblasti 18 meseci ispred ostatka sveta. Cena, kvalitet i pristupačnost japanske tehnologije i servise upućuju na potencijalno širenje i-mode telefona i na svetskom nivou, s obzirom da je ovaj standard u mnogo većoj meri zaživeo, no što je to uspelo WAP tehnologiji koja je trebala da bude glavni konkurent japanskim uspesima na polju bežičnog Interneta. Kada se uzme u obzir da će 3G usluge u Evropi biti izuzetno skupe i nedostupne većini korisnika, logično bi bilo da Japanci osvoje tržište. Ipak, to ne zavisi samo od cene i kvaliteta usluga, već, pre svega, od pozicija kompanija na berzama i cena njihovih deonica. Docomo trenutno ne stoji baš dobro na ovom polju, beležeći pad vrednosti, ali se u ovoj kompaniji nadaju da će do rasta i boljih dana sigurno doći.

Između već pomenutih 2G i 3G tehnologija stoji „nešto između“ – „mobilni“ Internet koji se bazira na Java platformama i koji će se, po svemu sudeći, ući u komercijalnu upotrebu pre 3G. Neki ovu tehnologiju u šali nazivaju „2,5G“, ali su ozbiljni kada tvrde da će 2001. godina pre biti u znaku broja 2,5 nego 3. Kada je o ovoj tehnologiji reč, ponovo se ističe kompanija Docomo, koja će upotrebom Java-servisa proširiti ionako već impozantnu listu servisa koju nude korisnicima i-mode tehnologije. Jedan od zabavnijih sadržaja će biti i igrica pecanja – pritiskom na jedan od tastera bacate udicu, a kada riba zagrize, mobilni počinje da vibrira. Pritiskom na drugi taster je i vadite iz vode. Ali nećete moći da je ispržite.

Srodne teme:

  • Ericsson za Internet-generaciju
  • Treća generacija tehnologija mobilne komunikacije
  • Internet na zemlji, Internet u vazduhu, Internet u…
  • Virtuelni WAP

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.