Može biti opasno: Ne kupujte polovno autosedište za dete

Čak i roditelji koji znaju koliko je auto sedište važno za dete, ponekad ne odaberu odgovorajuće ili ga ne znaju pravilno montirati, što ugrožava detetov život, upozoravaju stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije.

Ako uzimate polovno auto sedište, detaljno ga pregledajte i ispitajte vlasnika šta je sve prošlo. O sedištu bez uputstva, starijem od osam godina, s pocepanom presvlakom ili najmanjim oštećenjem ne trebate ni razmišljati.

Originalna presvlaka štiti decu od vatre, a pocepana ili zamenjena ne. Važnost sedišta ističe i statistika Svetske zdravstvene organizacije: od desetoro poginule dece, sedmoro bi preživelo da su bili pravilno vezani.

Zbog zamora materijala, slabljenja plastike i šavova tekstila, dečije sedište garantuje sigurnost osam godina. I to od datuma proizvodnje, najčešće utisnutog na plastiku kućišta sedišta.

Tokom naglog kočenja pri brzini od 25 kilometara na sat svaki objekt deluje 20 puta većom silom. U tom trenutku dete od pet kilograma teži 100 kilograma.

Što je detetu udobnije u sedištu, to će je lakše prihvatiti kao svoje mesto u automobilu. Zato se u sedištu uvek treba voziti bez jakne. Osim udobnosti, debela jakna smanjuje delovanje pojasa jer neće moći da se pravilno stegne, prenose mediji.

2 komentara
  1. Anonimni

    misko, fizika osnovna skola

  2. Misko

    Ma da… date od 5 kg tada teži 100 kg. Ovo je pisao ili narkoman ili osoba koja potpuno nema osećaj za stvarnost i mere.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike