MSN.com uvodi pretplatu

U poslednje vreme se često postavlja pitanje o isplativosti održavanja web-portala i načinima kako bi njihova zarada mogla da se uveća. Posle godina u kojima su surferi „bombardovani“ besplatnim ponudama, možda dolazi vreme zdravijeg ekonomskog razmišljanja i naplaćivanja usluga.

Internet-bum je bio karakterističan po utrkivanju velikih kompanija koje su želele da osvoje tržište i privuku što veći broj korisnika. Da bi to postigli, novac je nemilice trošen na promociju i usavršavanje servisa koje portali nude. U svemu tome je magična reč bila „besplatno“, a surferi su upravo privlačeni ponudama takve vrste: besplatno korišćenje web-mail-a, nagradne igre, pristup najrazličitijim informacijama, slanje e-razglednica i čestitki…

Poslovni model ovakvih sajtova se zasnivao na zaradi od sponzori i na prodaji reklamnog prostora, odnosno emitovanju banera. Ipak, ovakav vid zarade kod mnogih ne uspeva da pokrije troškove, tako da je veoma rašireno poslovanje sa gubitkom. Postavlja se pitanje: „Kako portale učiniti profitabilnim i koje usluge naplaćivati?“

Yahoo.com je jedan od prvih koji je počeo da uvodi pretplatu kao vid zarađivanja i novi poslovni model. Zasad je ona ograničena samo na aukcije, odnosno svako ko želi da nešto proda na ovom segmentu portala, mora da plati i malu članarinu. Sledeći veliki portal koji razmišlja o naplaćivanju svojih usluga jeste MSN.com, Microsoft-ov sajt koji će možda početi da naplaćuje korisnicima godišnju pretplatu od oko 80 dolara.

Uglavnom bi besplatni servisi, uključujući i Hotmail, ostali i dalje takvi, ali bi se uvele i nove, specijalizovane usluge, za koje bi se plaćalo. MSN.com nije precizirao kakve su to usluge, niti kada bi mogla da započne primena novog poslovnog modela.

Pitanje je koliko će surferi biti raspoloženi da plaćaju, naviknuti na reč „besplatno“. Ovaj portal tvrdi da mesečno ima 200 miliona poseta (page views), i dovoljno bi bilo da deo korisnika pristane na sistem pretplate, pa da on postane itekako profitabilan.

Srodne teme:

  • Napster prestaje da bude besplatan
  • Hoće li web ostati besplatan?
  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike