najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mundio mobajl – novi, virtuelni mobilni operator u Srbiji

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) predstavila je danas novog, virtuelnog mobilnog operatora Mundio mobajl (Mundio mobile) koji planira da od septembra počne sa pružanjem usluge u Srbiji.

Reč je kompaniji koja je deo britanske Mundio grupe i planira da na tržištu Srbije pretežno pruža usluge međunarodnih pripejd poziva.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Mundio će raditi kao virtuelni mobilni operator i zakupljivaće pristup mrežnoj infrastrukturi operatora Vip mobajl. To praktično znači da virtuelni mobilni operator nema svoju mrežu već zakupljuje mobilnu mrežu nekog od mobilnih operatora u zemlji u kojoj planira da pruža usluge.

Direktor Mundio mobajla Čana Kurera rekao je da će tokom ove godine ta kompanija početi da pruža usluge kako u Srbiji, tako i na Kipru, zatim i u Češkoj, Italiji. On je najavio usluge po povoljnijim cenama i dodao da žele da  investiraju u Srbiji i otvaraju nova radnih mesta.

Kako je naveo, u toklu je procedura numeracije i kada se sa njom završi operator bi mogao da počne sa pružanjem usluga, što se, dodao je, može očekivati, krajem leta, u septembru.

Kurera je rekao da bi stručnjake iz Srbije počeli da anagažuju bar mesec dana pre toga i to prevashodno u oblasti podrške korisnicima, zatim u oblasti marketinga, prodaje, mrežnom operativnom centru… Kurera je dodao da će kada bude počeo da pruža usluge, Mundio Mobajl na tržištu Srbije koristi brend pod kojim nastupa i u drugim zemljama – Vekton mobajl.

Mundio mobajl već pruža usluge milionima korisnika u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Portugaliji, Austriji, rečeno je na konferenciji.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je da je jedan od glavnih zadataka tog tela da obezbedi konkurentnost na tržištu telekomunikacija i da su se trudili da administrativne procedure kada je u pitanju novi operator budu brzo i efikasno rešene. Podsećajući da su na tržištu prisutna tri mobilna operatora, Tintor je naveo da u Srbiji ima ukupno oko 9. 155.000 pretplatnika mobilne telefonije.

“Izazov su nam bile investicije u tržište mobilne telefonije. Bum je bio 2006. godine ulaskom trećeg mobilnog operatora na tržište i to je trajalo nekoliko godina da bi poslednjih godina taj nivo investicija bio znatno niži i zato smo preduzeli mere kako bi novi investicioni ciklus bio zastupljen u našoj zemlji”, rekao je Tintor.

Vreme je, kako kaže, za pružanje novih servisa i usluga u ovom sektoru. On je dodao da su prošlogodišnje dve aukcije za radiofrekvencijski spektar donele 126 miliona evra za budzet Srbije i omogućile dodatni radiofrekvencijski spektar za tri operatora.

Podsećajući da je Mundio mobajl prisutan u mnogim zemjama EU, Tintor je dodao da će njegov dolazak u Srbiju značiti i nove investicije i zapošljavanje, ali i veću ponudu korisnicima. Kako kaže, dolaskom britanskog operatora otvara se prostor i za nove virtuelne operatore.

Direktor kompanije Vip mobajl Dejan Turk rekao je da će četvrti mobilni operator na tržištu Srbije dodatno podstaći konkurentnost, što je uvek u interesu krajnjih korisnika.

“Drago mi je da je Mundio grupa odabrala baš Vip mobajl za partnera jer je to dokaz i kvaliteta naše mreže i stručnosti u ovoj oblasti”, rekao je Turk.

Upitan da li je se plaši konkurencije on je odgovorio da se ne plaši i da se u VIP mobajlu raduju što se Mundio grupa odlučila da im baš VIP bude partner.

Na konferenciji je rečeno i da se koncept virtuelnog mobilnog operatora već godinama uspešno praktikuje u regionu i svetu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike