Na beogradskom FON-u elektronski upis na studije

Za upis na Fakultet organizacionih nauka (FON) u Beogradu budući studenti od danas ne moraju da donose dokument izvoda iz matične knjige rodjenih, već će službenici sve potrebne podatke pribavljati po službenoj dužnosti, elektronskim putem, preko aplikacije eZUP, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Godišnje za upis na FON konkuriše po oko 2.000 kandidata.

Ministarstvo je najavilo uključivanje i ostalih prosvetnih ustanova, kao i vrtića, u taj sistem upisa da bi se olakšala procedura.

„Budući da obrazovne ustanove svake godine prikupljaju ogroman broj izvoda prilikom upisa, velike uštede će biti ostvarene kada sve obrazovne institucije počnu da koriste eZUP“, piše u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Po podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, do sada je godišnje bar 370.000 gradjana vadilo izvode radi upisa negde. Pošto je taksa za to oko 60 dinara, to se ukupno plaćalo 22,2 miliona dinara.

Za svaki elektronski upit službenik mora imati saglasnost gradjanina, koja se izjavljuje prilikom podnošenja zahteva. Svi upiti se beleže u sistemu, tako da je moguća provera njihove zakonitosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike