najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Na Vidojevici kod Prokuplja najveći teleskop na Balkanu

Na planini Vidojevici, 25 kilometara od Prokuplja, počeo je da radi najveći i najsavremeniji teleskop na Balkanu u koji su Evropska unija i Vlada Srbije uložile milion evra.

Teleskop, koji nosi ime naučnika i astronoma Milutina Milankovića, prečnika je 1,4 metra a sredstva za njegovu nabavku obezbedila je Evropska komisija za istraživanja, u okviru medjunarodnog projekta „Belisima“.

Postavljanjem teleskopa astronomska stanica na planini Vidojevici postala je vodeća i jedna od najsavremenijih u Jugoistočnoj Evropi.

Nad Vidojevicom je nebo najprozračnije na Balkanu pa je zbog toga i odlučeno da se tu postavi takav teleskop i astronomska opservatorija.

Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i omogućiće posmatranje neba putem računara iz bilo koje tačke u Evropi.

„Ovaj teleskop služiće isključivo u naučne svrhe, za posmatranje bliskih galaksija, izučavanje Mlečnog puta i praćenje kometa i asteroida“, izjavio je astronom stanice Vidojevica, Miodrag Sekulić.

Novi teleskop već su, pored srpskih, videli i astronomi iz Madjarske, Češke, Austrije, Nemačke i Velike Britanije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike