Najbolje mobilne igre

Na Kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni proglašeni su najinovativniji i najbolji proizvodi u raznim oblastima povezanim s mobilnim komunikacijama. Jedna od kategorija bile su i sve popularniji, može se reći nezaobilazni, sadržaji na mobilnim telefonima – mobilne igre. Pri izboru najbolje mobilne igre za 2008. godinu žiri u Barseloni našao se u dilemi. Ne mogavši da se odluči za jednu igru, on je kao pobednike u ovoj kategoriji proglasio dve – „Call of the Pharaon“ i „My Hangman“.
„Call of the Paraon“ je mobilna igra kompanije Callufun. Po komentaru žirija, ova igra proglašena je za najbolju upravo zbog njenog društvenog karaktera, jer se može igrati i ima smisla igrati je samo ako u tome učestvuje više igrača preko mobilne mreže. Tema igre su, kao što se po nazivu može zaključiti, faraoni i piramide, a njen cilj je izgradnja najveće piramide. Učesnici se u igru mogu uključiti kao inženjeri, dekorateri ili sveštenici. Jedan učesnik ne može sam da izgradi piramidu, već u igru uključuje i prijatelje (kako bi pomoću njih mogao da nabavi odgovarajući materijal za gradnju, inženjere koji će učestvovati u izradi i realizaciji plana, dekoratere koji će po završetku ukrasiti piramidu i sveštenike koji će je blagosloviti).
Prema tome, pobednik ove igre ne može biti jedan učesnik, već čitava grupa mobilnih prijatelja. Igra je vrlo zanimljiva, pa je žiri preporučio korisnicima da je ne počinju uveče pre spavanja, jer bi se moglo desiti da s njom dočekaju jutro. Za razliku od ove igre, „My hangman“ se može igrati samostalno. Ona podseća na klasične „puzzle“ igre, koje smo verovatno svi u detinjstvu igrali, ali s izuzetno naprednim elementima igre i mogućnošću personalizacije. Kreirana je u studiju kompanije Glu Mobile u Londonu i sadrži mnoge inovativne elemente, pa se u pravom smislu može nazvati igrom 21. veka. Obuhvata oko hiljadu pojmova iz najrazličitijih oblasti – filma, muzike, sporta. U okviru nje integrisane su i mini-igre, na koje se može preći u svakom trenutku ukoliko to korisnik bude želeo.
Pored samostalnog igranja, postoji mogućnost izbora opcije za više igrača (najviše osam). Posebna atraktivnost ove igre je personalizacija, pa korisnik može da ubaci svoje slike ili fotografije svojih prijatelja na prikazanim likovima. Kvalitet igre je u mogućnosti učenja i proširenja znanja iz mnogih oblasti, s obzirom na to da se pri identifikaciji reči otvaraju opcije za dobijanje više podataka o zadatim pojmovima. Dve igre nagrađene u Barseloni pokazuju da, i pored ograničenja malim memorijskim prostorom i malim dimenzijama ekrana, igre za mobilne telefone bivaju iz dana u dan sve kvalitetnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.