U trendu

Nanotehnološka veštačka koža

Kombinacija istraživanja u oblasti robotike i nanotehnologije napraviće pravu revoluciju u medicini, a humanoidne robote učiniti bližim čoveku. Do značajnih i vrlo zanimljivih dostignuća koja će do toga dovesti došli su naučnici američke nacionalne laboratorije Oak Ridge. U okviru FILMskin projekta oni su napravili veštačku kožu osetljivu na toplotu i pritisak.
Na stvaranju veštačke kože bliske prirodnoj čovekovoj već dugo se radi u mnogim naučnim krugovima. Napravljeni su mnogi naučni eksperimenti i prototipovi robotskih ruku prekrivenih veštačkom kožom. Može se reći da su u tim eksperimentima prilično verno ostvareni mehanički pokreti prstiju i zglobova, kao i njihova savitljivost. Mnogo veći problem je stvaranje kože koja će te delove pokriti, a najveći nedostatak je njena neosetljivost. Najnovije informacije iz pomenute američke laboratorije pokazuju da se u bliskoj budućnosti može očekivati da i veštačka koža postane osetljiva.
Napredak u istraživanju ostvaren je zahvaljujući korišćenju jedne od trenutno najaktuelnijih nauka – nanotehnologije. Ona se bavi minijaturnim komponentama i sklopovima čije su dimenzije na nivou atoma i molekula. U ovom slučaju kreirani su specijalni nanotehnološki materijali za izradu veštačke kože. Sastoje se od vrlo tankih slojeva polimera u koje su ugrađene karbonske nanocevi. Zahvaljujući dodavanju tih struktura, veštačka koža se može ponašati kao senzor pritiska i temperature, na sličan način kao što se ti osećaji prenose preko prirodne čovekove kože.
Karbonske nanocevi u sebi sadrže ugljenik, koji je biokompatibilan s čovekovim organizmom, što znači da ga čovekov imuni sistem ne odbacuje kao strano telo. To predstavlja vrlo značajnu karakteristiku ovako napravljenih veštačkih materijala i ukazuje na njihovu moguću primenu u medicini. Korišćenjem ovih materijala moći će da se ostvari povezivanje veštačke kože s čovekovim nervnim sistemom i da se informacije prenose od senzora (na veštačkoj koži) do čovekovog mozga. To znači da bi se mogla ostvariti adekvatna zamena nekih delova tela koji nedostaju čoveku.
Na čelu tima u laboratoriji Oak Ridge nalaze se doktor Džon Simpson (John Simpson) i njegov kolega Ilija Ivanov. Na ovom istraživanju oni rade s timom naučnika u grupi za razvoj nanotehnoloških materijala (Nanomaterials Synthesis and Properties Group). Do veštačke kože osetljive na temperaturu i pritisak oni su došli u saradnji s grupom istraživača koji rade na istim zadacima u okviru NASA-inih laboratorija u istraživačkom centru Lengli (Langley).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar