Napravite svoju planetu

Ako ste ikada poželeli da se igrate Boga, evo vam i prilike, uz to sasvim bezopasne i po vas i po okolinu: novi softverski proizvod kompanije Pandromeda, nazvan MojoWorld, koji funkcioniše tako što prema željama korisnika izrađuje cele planete, koje onda, ako se postave na Internet, mogu doživeti i vrlo raznolike promene koje na njima izvrše znatiželjni posetioci iz sajberspejsa, u stanju je da kreira ceo jedan svet za svega nekoliko časova (opuštenog) rada. Izumitelj programa je dr F. Kenton (F. Kenton), u insajderskim krugovima američke sajber populacije poznatiji kao “Doc Mojo” Musgrave, i on o svojoj kreaciji kaže: “Te planete stvarno postoje pošto počivaju na večnim istinama matematičke logike.”

Osnov funkcionisanja MojoWorld-a jeste matematika fraktala, tj. fraktalna geometrija, matematički jezik kojem je sedamdesetih godina prošlog veka temelj udario Benoa Mandelbro (Benoit Mandelbrot), pomoću čijih je algoritama moguće izgraditi u potpunosti veštački ali stoga ne i manje realističan pejsaž – bilo čega, pa čak i čitavih zvezdano-planetarnih sistema. Ono od čega, međutim, zastaje dah, jeste činjenica da se cela planeta može napraviti tako da zauzima manje od 200 kilobajta, što znači da bi čitav Sunčev sistem mogao da se spakuje na standardni 1,44 floppy.

Ipak, MojoWorld predstavlja samo začetak novog projekta ambicioznog dr Musgrave-a, koji je odlučio da svojim programom oblikuje, ni manje ni više no – ceo sajber kosmos! On ga je zamislio kao veliku Mojo galaksiju, u kojoj bi web strane bile prikazane kao planete, grupisane u planetarne sisteme prema srodnosti sadržajâ.

Jedna od ključnih prednosti MojoWorld-a svakako jeste i fleksibilnost njegove upotrebe: s jedne strane, dovoljno je moćan za prave, “filmske” specijalne efekte, dok je, sa druge, toliko intuitivan i jednostavan, da u njemu može da uživa i Homer-Simpson-like prosečni korisnik kompjutera. Softverski paket MojoWorld u sebi sadrži aplikaciju MojoWorld Transporter, besplatni čitač za surfovanje po Mojo svetovima, ali i 250 dolara “težak” program MojoWorld Generator, koji služi kreiranju planeta, planetarnih sistema, pa i celih svemira, a sve za tren oka. “Professional” verzija Transporter-a lišena je određenih ograničenja koja u pogledu krstarenja kroz sajber Mojo svetove ima freeware varijanta, a korisnika, željnog da vidi o kojim se to ograničenjima radi(lo), zadovoljenje sopstvene radoznalosti koštaće dodatnih 30 zelenih novčanica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.