najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NASA povratila kontrolu nad letelicom koja otkriva planete

Američka svemirska agencija NASA povratila je kontrolu nad svojom letelicom Kepler, čiji je zadatak da traži planete.

Kepler se nalazi na oko 120 miliona kilometara od zemlje. Tokom redovne razmene prošle nedelje letelica se prebacila u vanredni režim rada. NASA je u nedelju povratila kontrolu nad letelicom, a u ponedeljak je saopštila te vesti.

Inženjeri agencije i dalje ne znaju šta se desilo i sada će pregledati nove podatke da bi otkrili šta se desilo.  

Kepler je do sada otkrio hiljade planeta, a poslednje nevolje otkrivene su kada je kontrola leta sa Zemlje pokušala da preusmeri letelicu ka centru Mlečnog puta, da bi počela novu vrstu kampanje traženja planeta.

Ovo nije prvi put da je sedmogodišnji Kepler bio blizu potpunog otkazivanja. Kontrola je pre nekoliko godina uspela da održi letelicu u život, uprkos učestalim kvarovima, ali nikada do sada se nije prebacila u vanredni režim rada.

“Brzo smo odgovorili, a posvećenost i rešenost inženjera tokom cele nedelje dovela je do toga da povratimo kontrolu. Duboko smo im zahvalni na naporima, kao i na velikoj podršci ljubitelja ove misije širom sveta”, rekao je menadžer misije Čarli Sobek.

Opservatorije sa zemlje nastaviće da traže planete koje orbitiraju daleko od svojih zvezda ili čak lutaju medju zvezdama. Keplerova uloga u projektu završiće se 1. jula.

Kepler je do sada otkrio skoro 5.000 egzoplaneta (planeta koje se nalaze van sunčevog sistema), od čega je potvrdjeno postojanje više od 1.000 njih. Svoju primarnu misiju završio je 2012. godine, a naziv produžene misije je K2.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike