najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NASA pronašla dosad najsličniju planetu Zemlji

Naučnici američke svemirske agencije potvrdili su danas da su pronašli dosad Zemlju najsličniju planetu koja se može smatrati starijim i većim bratom naše planete.

U okviru misije Kepler, pronađena je planeta veličine približne Zemljinoj u “nastanjivoj zoni” koja je u orbiti oko zvezde slične Suncu.

Planeta Kepler-452b je dosad najmanja pronađena planete koja se nalazi u nastanjivoj zoni. Ona ima za 60 odsto veći prečnik od Zemlje. Mada njenu masa i sastav tek treba da odrediti, prethodna istaživanja ukazuju da postoje dobre šanse da je stenovita.

“To otkriće i pronaleženje 11 drugih novih malih planeta kandidata u nastanjivoj zoni predstavlja još jedan značajan korak u pokušaju pronalaženja druge ‘Zemlje'”, saopštila je NASA.

S novom planetom sada je potvrđeno postojanje 1.300 planeta u nastanjivoj zoni, navodi NASA koja svemirskim teleskopom Kepler traga za drugim zemljama.

Mada je Kepler-452b veći od Zemlje, njegova revolucija od 385 dana je tek za pet odsto veća. Planeta je pet odsto dalje od zvezde Kepler-452 nego Zemlja od Sunca. Ta zvezda je stara šest milijardi godina, odnosno 1,5 milijardi godina starija od Sunca, ima istu temperaturu, ali 10 odsto veći prečnik i 20 odsto je svetlija.

“Možemo smatrati Kepler-452b starijim, većim rođakom Zemlje”, rekao je Džon Dženkins iz NASA, dodajući da ta planeta može pomoći u razumevanju evolucije Zemlje.

Zvezda Kepler-452 nalazi se na udaljenosti od 1.400 svetlosnih godina u sazvežđu Labud.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike