U trendu

Nastavljaju se pripreme za povratak kapsule SpejsEksa na Zemlju

Prvi astronauti koji su u poslednjih 10 godina stigli na Medjunarodnu svemirski stanicu američkom letelicom izrazili su danas nadu da će se ovog vikenda vratiti na Zemlju, kako je i planirano, uprkos uraganu Ajzeas koji preti Floridi.

„Počećemo sa spuštanjem i odbacivanjem tereta kada se otkačimo od stanice, nadamo se kasnije danas. Ekipe naporno rade, pre svega zbog vremenskih prilika koje se očekuju na Floridi narednih dana. Cenimo njihove napore je znamo da takve odluke nisu lake“, rekao je američki astronaut Dag Harli, tokom oproštajne „ceremonije“ na stanici koju je NASA direktno prenosila.

Harli njegov kolega Bob Benken su 30. maja uzleteli iz Kejp Kanaverala u kapsuli Kru Dragon (Crew Dragon) kompanije SpejsEks, i trebalo bi da na Zemlju slete sutra popodne, nedaleko od obala Floride.

Medjutim, NASA je saopštila da prati napredovanje uragana koji je pogodio Bahame i približava se Floridi. Odluka o povratku astronauta će biti doneta oko šest sati pre planiranog napuštanja stanice.

„Najteži deo je bio naše slanje u orbitu, ali je najvažnije da nas vrate kućama“, rekao je jutros Benken.

Benken i Harli su postali prvi astronauti koje je u orbitu poslala privatna kompanija koja ima ugovor sa NASA.

To je bio i prvi američki let sa ljudskom posadom otkako su SAD 2011. obustavile lansiranja. Amerikanci su od tada u svemir išli u ruskim raketama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.